Uzsorakamatot számolnak fel a bankok a hitelmoratóriummal élőknek

Uzsorakamatot számolnak fel a bankok a hitelmoratóriummal élőknek

A Blikk írta meg, hogy egy olvasójuknak a bank tíz hónap után, 140 százalékos kamatot, azaz, 1,4 millió forintot számított fel a lakáshitelére, miután a hitelfelvevő a kormánypropaganda hatására úgy döntött, igénybe veszi a járvány idejére meghirdetett hitelmoratóriumot.

Egy 50 négyzetméteres, nyolcadik kerület panellakásra vettem fel a 18 milliós hitelt két éve. A havi törlesztőm 95 ezer forint, a járvány azonban az én életemet is felforgatta, ezért kértem a moratóriumot. Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokba kerül majd

– nyilatkozta a napilapnak Szekeres Dorka. 

Mivel lakáshiteles ügyfelek ezrei szembesülhetnek azzal, hogy akár milliókkal is megnőtt a tartozása a koronavírus-járvány alatt, a lap ezért megkérdezte az érintett bankot, miként lehetséges 140 százalékos kamatot felszámolni amikor az egész ország a járvány által előidézett válságból próbálna kilábalni.

Hírdetés

A bank szerint a pénzintézet a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el. Ezután érkezett a szokásos indoklás, amikor a kamatfizetési és egyéb kötelezettségek részleteire, a banktitokra hivatkozva nem tértek ki.

Fülöp Norbert, a Bankmonitor pénzügyi elemzője szerint a Blikk olvasója azért fizet rá ennyire, mert a moratórium előtt nem sokkal vette fel a hitelt, és ilyenkor a törlesztés nagyobb részét még a kamat teszi ki.

Kevésbé kap mellbevágó elszámolást az, akinek már csak néhány év van hátra a hitelből.

– tette hozzá Fülöp Norbert.

Korábban a kormány és a Magyar Nemzeti Bank is azt hangoztatta, hogy nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja. Csakhogy a hangzatos bejelentéseket nem követte olyan jogszabályi héttér kialakítása, amely megtiltaná az ilyen jellegű kamatok felszámolását mert az ügyfélből így adósrabszolga lesz. Ráadásul ugyanúgy nem korlátozzák a bankok hitelezési és kamatozási gyakorlatát, ahogyan a 2008-as devizaválság során, ezért a pénzintézetek továbbra is olyan hiteleket nyújtanak, amelyek teljesítése válság esetén nagyon sok esetben lehetetlen. Az eredmény pedig újabb hitelválság lehet, ami megint életeket és családokat tesz tönkre.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »