USA – Eső után köpönyeg

USA – Eső után köpönyeg

Az Egyesült Államok nem akarja kisebbíteni a libanoni robbanások jelentőségét, ugyanakkor a feltételezett izraeli művelet körülményeinek vizsgálata még tart, és azt várják el mindkét oldaltól, hogy tartózkodjon egy újabb konfliktus kialakulásától – közölte az amerikai ENSZ nagykövet szerdán újságírók előtt.

Az amerikai külügyminiszter Egyiptomban

Kairó, 2024. szeptember 18. Antony Blinken amerikai (balra) és Badr Abdel-Ati egyiptomi külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Kairóban 2024. szeptember 18-án. MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Linda Thomas-Greenfield washingtoni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Egyesült Államok minden érintettet óva int attól, hogy hozzájáruljon a helyzet további eszkalációjához.

Hírdetés

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is részt vesz az egyeztetéseken, amelyeken próbálnak eredményre jutni a harcok beszüntetése érdekében a Gázai övezetben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Egyiptomban úgy nyilatkozott, hogy a keddi libanoni robbantások és egyéb meglepetés-erejű akciók a gázai tűzszüneti tárgyalások kisiklatásával fenyegetnek. Az amerikai diplomácia vezetője szerint már nem először fordul elő az, hogy amikor az amerikai és nemzetközi közvetítők azt gondolják, sikerül előrelépést elérni az egyeztetéseken, akkor bekövetkezik egy olyan esemény, ami megnehezíti a folyamatot, sőt akár kisiklathatja azt.

Derek France altábornagy, az Egyesült Államok Közel-Keleten állomásozó légierőinek parancsnoka közölte, hogy felülvizsgálják az egységek elhelyezkedését a térségben egy megtorló támadás esetére. A katonai vezető a kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva lemondta a részvételét egy Washington közelében tartott biztonsági konferencián.

Libanonban kedden a Hezbollah fegyveres szervezet tagjai által használt személyi hívók robbantak fel tömegesen, a detonációkban többen, köztük gyerekek is meghaltak és több ezren megsérültek. Szerdán a libanoni fegyveres szervezet által használt adó-vevők hasonló körülmények között robbantak fel, ami szintén számos halálos áldozattal és több száz sebesülttel járt. A detonációkat izraeli katonai műveletnek tartják, ugyanakkor ezt izraeli részről eddig hivatalosan nem ismerték el.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán önmérsékletre intette az érdekelt feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülésére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »