Az SaS szerint a konszolidáció miatt jövőre közel 260 milliótól esik el az egészségügy

Az SaS szerint a konszolidáció miatt jövőre közel 260 milliótól esik el az egészségügy

Az államháztartás javasolt konszolidációja romba döntheti az egészségügyet, mivel 260 millió eurót vesznek el az ágazattól – állítja az SaS. A párt szerint ez a bérek csökkenését eredményezi, és bírálja Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi minisztert, amiért nem harcol az ágazatért.

jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Tomáš Szalay (SaS) képviselő. Elvárná, hogy Zuzana Dolinková felemelje a hangját a döntés ellen.

mondta, hozzátéve, ez is újabb ok a leváltására.

Szalay szerint ha az ágazat nem kapja meg jövőre a 260 millió eurót, még több orvos és nővér távozik külföldre, még hosszabbak lesznek a várólisták, és még több ellátási díjat kell fizetniük a pácienseknek.

„Mindez szöges ellentéte annak, amit a kormány az egészségügyben ígért”

szögezte le.

Az SaS egyetért Andrej Dankoval, az SNS elnökével, aki kérdőre akarja vonni Dolinkovát az egészségügy helyzetével kapcsolatban. Azt viszont Szalay helyesli, hogy a konszolidációs csomagban a kórházak részvénytársaságokká való átalakítása is szerepel.

Hírdetés

Peter Stachura (KDH) képviselő a konszolidáció kapcsán kijelentette, más államokban nincs törvénnyel szabályozva az egészségügyi dolgozók béremelése.

„Ez külön vívmánynak tűnik a mi egészségügyi dolgozóinknál, hogy bekerült a törvénybe, de más államokban időről időre a szakszervezet tárgyal újra a béremelésről”

mutatott rá Stachura, majd hozzátette, hogy így most 3%-kal lesz valorizálva a szlovákiai orvosok bére.

Stachura szerint a nővérek és a többi egészségügyi dolgozó esetében még van lehetőség, hogy az inflációnál nagyobb mértékben emeljék a bérüket, és belépési bónuszt is lehetne fizetni.

„Rendkívül szerencsétlen ilyen módon lefaragni az összes egészségügyi alkalmazott bérét, és tulajdonképpen csak inflációkövető emelést adni”

mondta Stachura.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »