Ukrajnában megjelenhet az E-hrivnya

Ukrajnában megjelenhet az E-hrivnya

Ukrajnában a közüzemi támogatásokat, valamint egyéb szociális kifizetéseket a célzott kiadások ellenőrzése érdekében át lehet vezetni digitális nemzeti valutára (E-hrivnya), amelyet jelenleg a Nemzeti Bank fejleszt.

Olekszandr Bornyakov, az IT-fejlesztési Minisztérium helyettes vezetője szerint ez nagyban leegyszerűsíti a szociális ellátások nyomon követését,

könnyen nyomon követhető, hogy az emberek mire költötték az állam pénzügyi támogatását.

Bornyakov megjegyezte, hogy az elektronikus hrivnya lehetőséget teremt az okosszerződések (smart szerződés) használatára – írja a Podrobnosti.ua hírportál.

Hírdetés

Például, ha az állam hrivnyában fizeti ki a szociális juttatásokat, akkor nem tudja ellenőrizni, mire költik el ezeket a támogatásokat. Digitális valuta esetén a juttatás meghatározott célokra költhető.

Ezenkívül az ukrán digitális valuta lehetővé teszi a Nemzeti Bank számára, hogy jobban nyomon kövesse a pénzeszközöket, és egyszerűsítse a gazdaság forgalmának ellenőrzését.

Eközben hasonló elv szerint a nyilvánosság és a média ellenőrizheti a kormányzati kiadásokat.

„Most nem látjuk, hogy mire költik a nyomtatott hrivnyát, az E-hrivnyával viszont leegyszerűsödik az ellenőrzés. Mindig megnézhetjük, melyik bank kapta meg a pénzeszközöket, hova továbbították őket” – mondta Bornyakov.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »