Székelyek ezreinek hangja kísérte az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra – fotók

Székelyek ezreinek hangja kísérte az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra – fotók

Tíz év után először gördült be Sepsiszentgyörgyre a Csíksomlyó Expressz pénteken este nyolc órakor. A zarándokokat több ezres tömeg várta a peronon, akik az ősi székely szólamokkal köszöntötték, nemzeti dalokkal ünnepelték, és az immár 103 éves székely himnusszal búcsúztatták a Magyarországról érkező zarándokokat – számolt be a szekelyhon.ro.

Idősek és fiatalok, népviseletet viselő lányok és díszbe öltözött férfiak zászlókkal tisztelegtek az anyaországiak előtt, akik húsz percig állomásozhattak Háromszéken. A megye és város elöljárói is megjelentek, Tamás Sándor megyetanács-elnök köszöntötte beszédében az utazókat.

„Pünkösd a lélek ünnepe, de nekünk, székelyeknek, Kárpát-medencei magyaroknak még egy kicsivel többet is jelent, hiszen a lelkünkből jön a szülőföldünkhöz való ragaszkodás”

Hírdetés

szólt Tamás Sándor a zarándokokhoz. Kérte, hogy jól nézzék meg Székelyföldet útjuk során: e vidék népe ugyanis hittel, szeretettel építette fel azt, amit ma hazájának hív. Szavait az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái pecsételték meg, előadva a híres rockopera Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár és Felkelt a napunk című dalokat.

Felcsendült a magyar himnusz, majd a székely is, a zarándokok ezután ölelések, könnyek között, kezükben házi finomságokkal szálltak vissza a vonatra. A Csíksomlyó Expressz pár perces késéssel hagyta el Sepsiszentgyörgyöt, lassan gördült ki, hogy az utasainak elég ideje maradjon integetve ígéretet tenni a háromszékieknek, hogy hamarosan még találkoznak.

szekelyhon.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »