Újabb előrelépés jön a magyarországi gázkitermelésben

Újabb előrelépés jön a magyarországi gázkitermelésben

Bár csökkent a hazai gázfogyasztás, erre az energiahordozóra tartósan szükség lesz a kormányzat szerint.

Egy éve, 2023. február 13-án kezdődött meg a kitermelés a békési gázmezőből; mostanáig a négy kútból 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki – mondta az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatban kedden.

Steiner Attila közölte, a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrása és termelésbe állítása van előkészületben. Tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is.

Megjegyezte, a belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása Magyarország energiaszuverenitását, „a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát” erősíti. Ezért hosszabbítják meg a paksi blokkok üzemidejét, ezért segítik a zöldenergia további térnyerését a tárolói beruházások, a napelemes és geotermikus fejlesztések támogatásával.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/em.gov.hu/videos/912131660585618/&show_text=false&width=560&t=0

Elmondása szerint két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, ami szintén csökkenti a külső kitettséget. Gázra azonban tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként.

Az államtitkár elmondta, biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén. A rezsicsökkentés révén pedig a gáz és az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb – közölte.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »