Új hagyományt teremtenének Csilizpatason

Új hagyományt teremtenének Csilizpatason

A csendes adventi időszakot is beárnyékolja a koronavírus-járvány. Vannak azonban olyan községek, amelyek szeretnék a lakosok figyelmét visszairányítani a szeretet, az öröm és az együtt töltött pillanatok fontosságára. Csilizpatas vezetősége az Adventi ablaknaptár elnevezésű kezdeményezéssel leginkább a gyermekek arcára csalna mosolyt, de a felnőtteket is szeretnék kimozdítani a négy fal közül.

Takács Ernő, Csilizpatas polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a község először szervezi meg az adventi ablakkalendárium játékot. A kezdeményezés tulajdonképpen már más településeken is hagyományt teremtett, és így beragyogta az ünnepi várakozást. „A feleségem jött az ötlettel, hogy idén megrendezhetnénk ezt a mi falunkban is.

Nem a boltban vásárolható kalendáriumra gondoltunk, hanem a családi házak ablakaira készített díszítésre. Az ablakvadászat lényege, hogy a résztvevő család feldíszíti a saját ablakát, s jól láthatóan elhelyezi az adott decemberi nap számát”

– újságolta a polgármester.

A résztvevő családok a községi hivatalban, illetve a falu közösségi oldalán jelentkezhettek a játékba, így kapták meg a saját decemberi számukat. A családok az adott számnak megfelelő napon feldíszítik az ablakukat, így a 24 nap alatt sorban minden szám megjelenik a település valamelyik pontján. A község az éppen aktuális helyszínről egy rövid leírást tesz majd közzé a közösségi oldalukon – illetve hangosbemondón tájékoztatják a lakosságot –, hogy egyértelműsítsék az ablakvadászok számára a kijelölt utcát.

Nem mondjuk meg, hogy pontosan melyik házat keressék a játékban résztvevők, mert nem szeretnénk annyira megkönnyíteni a dolgukat”

Hírdetés

– magyarázta Takács Ernő.

A játék a holnapi napon – december 1-jén – kezdődik és december 24-ig tart. A gyerekeknek örömet szerezhet a díszítő család azzal is, hogy kis kosárkába szaloncukrot vagy almát tesz ki, így meglesz a felfedezés jutalma is. A kora estéken a séta szinte az egyetlen olyan kikapcsolódási forma, amelyet majd nyugodt szívvel végezhetnek saját és családtagjaik örömére.

A pandémia előtt a négy adventi hétvége programjaiért mindig más-más szervezet felelt a községben.

Az első ünnepi programot a község szokta rendezni, a másodikat a helyi nyugdíjas szervezet, akik süteményekkel, forralt borral kedveskedtek a lakosoknak. A harmadik alkalomért a szülői szövetség felelt, ahol a gyerekek is felléptek, a negyedik vasárnapon pedig az egyház adott ünnepi szentmisét”

– vázolta a polgármester.

Az adventi ablaknaptár kezdeményezését több település is átvette (a tavalyi évben Kisudvarnok is élt ezzel a lehetőséggel), és a családok között jobbára fiatalok szerepelnek, akik jelentkeztek a játékba. A települések vezetői abban bíznak, hogy idén is szeretetben és békességben tud majd mindenki karácsonyozni. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »