Tovább épülhet a martonyi és a gombaszögi pálos monostor – KÉPEKKEL

Tovább épülhet a martonyi és a gombaszögi pálos monostor – KÉPEKKEL

Sikeres lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és a Sine Metu egyesület közös Interreg-pályázata, így folytatódhat az egykor közös irányítás alatt álló martonyi és a gombaszögi pálos monostor feltárása, illetve helyreállítása.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága, illetve a Sine Metu egyesület is birtokol egy pálos monostorromot, mindkét szervezet hosszú ideje foglalkozik a romterületek felújításával és hozzáférhetővé tételével, bemutatásával. Gombaszög és Aggtelek közösen pályázott az Interreg Magyarország-Szlovákia Programban. A pálos rend építészeti és kulturális örökségének megőrzése és bemutatása az Aggteleki és a Gömör-Tornai Karszt területén (Pauline heritage on the Karst) címet viselő projekt közel 1,29 millió eurós támogatásban részesült.

A projekt vezető partnere az Aggteleki Nemzeti Park, a támogatásból a Sine Metu egyesület 348 ezer eurót kap. Ebből a következő két és fél évben szeretnék folytatni az ásatásokat, már ha a szakhatóság ezt engedélyezi.

Hírdetés

A második feladatkör, melyet a pályázatból finanszíroznának, a romok konzerválása. A kolostor templomának tervét a szakhatóság már jóváhagyta, ezt szeretnék befejezni és kiegészíteni olyan fontos műszaki részletekkel, mint az csapadékvíz-elvezetés vagy a látogatói ösvény kijelölése és lekövezése. A kerengőt és a paradicsomkertet, illetve a kolostor két konyháját és gazdasági épületét pedig szeretnék falazással megóvni az időjárás viszontagságaitól. Ezzel egyúttal könnyebben értelmezhető lenne a látogatók számára, hogy mit is látnak, az épület mely részében járnak, mert ez a csupasz romokból nem mindig kézenfekvő. Orosz Örs örömmel számolt be arról is, egy nappal korábban fejeződtek be déli fal konzerválási munkálatai.

Az Aggteleki Nemzeti park igazgatója, Veress Balázs elmondta, nagyon örülünk a nyertes pályázatnak, ezáltal lehetőség nyílik a martonyi Háromhegyi pálos templom és kolostorrom kutatásának és megóvásának harmadik szakaszának megvalósítására. A magyar műemlékvédelem 1976 óta foglalkozik a kolostorral, 1996-ban került az aggteleki igazgatóság tulajdonába, a gombaszöginél húsz évvel korábban létesült, s az 1500-as évek végéig működött, a törökdúlás pusztította el.

A kolostoron már lezajlott a régészeti ásatás, majd a rossz állapotban lévő falak konzerválása, 2005-ben pedig sikerült tetőt tenni az épület fölé. A jelenlegi Interreg Magyarország-Szlovákia Programban elnyert támogatásból tovább folytatnák a kutatásokat és szeretnék helyreállítani a szentélyt, feltárni a pincét, georadaros vizsgálatokat folytatni, illetve lehatárolni a romterületet.

A projekt célja, hogy feltárják azt a fajta tudást és szemléletet, mely elődeink számára lehetővé tette, hogy ilyen központokat hoztak létre, évszázadokig működtessék azokat, s fontos szellemi hátteret biztosítsanak az országnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »