Törvénytelenül építették a román kereszteket (Úzvölgyi katonatemető)

Törvénytelenül építették a román kereszteket (Úzvölgyi katonatemető)

A Bákó Megyei Törvényszék csütörtökön kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának dormánfalvi önkormányzat által kiállított építési engedélyét, és a törvénytelenül felállított betonkeresztek lebontását rendelte el. A törvényszéki határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban meg lehet fellebbezni.

A törvényszék „érvényteleníti a 2018. december 17-i 69-es építési engedélyt, melyet Dărmănești polgármestere állított ki a nemzetközi temető emlékművének és a román hősök ötven keresztjének a felállítására, és elrendeli az engedély alapján elvégzett munkálatok megszüntetését” – áll a romániai bíróságok portálján közzétett kivonatban. A vesztes felet a törvényszék 350 lej perköltség kifizetésére kötelezte.

A bírák a székelyföldi felek közül csak Csíkszentmárton község érdekeltségét ismerték el a perben. Nem fogadták el a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat érdekeltségét és Hargita megye perbeavatkozási kérelmét. Hargita megye számára azonban jóváhagyták, hogy Csíkszentmárton község segítőjeként vegyen részt az eljárásban.

Hírdetés

Kis Júlia ügyvéd, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársa Csíkszentmárton jogi képviselőjeként elmondta: ezt a pert korábban a törvényszék felfüggesztette mindaddig, amíg a temető jogi helyzetét tisztázó per le nem zárul. Tavaly októberben azonban a Bákói Táblabíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette Dormánfalva város önkormányzati testületének azt a 2019 márciusában hozott határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt. Így a mostani perben elsősorban azzal érveltek, hogy Dormánfalva olyan területre állította ki az építési engedélyt, amely fölött nem rendelkezett. Az ügyvéd hozzátette: csak a megindokolt ítéletből derül majd ki, hogy mely érveik alapján hozták meg a döntést a bírák.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere korábban azt nyilatkozta: mindig tudták, hogy igazuk van, és bíztak abban, hogy az igazukat a törvényszéken is megtalálják.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi magyar katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. A katonatemetőt Csíkszentmárton község gondozza.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »