„Szűz Mária virágoskertjének talán egyik virágszála lett az iskolánk…“ – átadták a komáromi Marianum felújított főépületét

„Szűz Mária virágoskertjének talán egyik virágszála lett az iskolánk…“ – átadták a komáromi Marianum felújított főépületét

Ahogy azt már a képriportunkban jeleztük: a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én került sor a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont felújított, kápolnával kibővített főépületének ünnepélyes átadására és megáldására. Az esemény, amelyen többek között Szilágyi Péter miniszteri biztos is részt vett, a Szent András Bazilikában Mons. Orosch János nagyszombati érsek által celebrált ünnepi hálaadó szentmisével kezdődött, majd az iskolaépület előtti szalagátvágással folytatódott.

A bazilikában Mons. Orosch János nagyszombati érsek isteni áldást kért a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága által nyújtott 2,17 millió eurós és a Nagyszombati Katolikus Főegyházmegye által adott 320 ezer eurós támogatásból teljeskörűen felújított-kibővített épületre. Hálás köszönetét fejezte ki a hajdani iskolaalapítóknak és mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a jelenlegi korszerűsítés megvalósulásához. Egyúttal hangsúlyozta: „Szeressük Istenünket, a hazánkat s a szeretetből eredő kötelességeinket maradéktalanul teljesítsük, miközben az emberi bölcsességet egyeztessük össze az evangéliumi igazsággal!“.

Elárulta: a főépületben azért tartotta fontosnak a korábbinál tágasabb, szebb kápolna kialakítását, hogy ott a diákok az Úrral akár a szünetekben is megoszthassák az örömeiket-gondjaikat, hiszen

ezek semmi mással nem pótolható pillanatok az oktatásban-nevelésben“.

Az Ukrajnában kirobbant háború kapcsán Ferenc pápát idézte, aki szerint „fegyverek helyett imával kell megteremteni a békét a nemzetek között!. Hozzáfűzte: a fkiatalokat több másféle veszély, például az alkohol- és drogfogyasztás, a Gender-ideológia, az erkölcsi züllés… is fenyegeti, amelyekkel szemben a szülőknek, pedagógusoknak és papoknak közösen kell őket megvédeni.

Wass Albert erős Isten-hitről valló, Előhang című versének elhangzása után került sor a vendégek, köztük Szilágyi Péter miniszteri biztos, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Kiss Balázs – Magyarország pozsonyi nagykövetségének képviselője, Gál József tiszteletbeli konzul, Ján Polák – illetékes egyházi tanügyi hivatalvezető, Kiss Róbert kanonok – a Nagyszombati Katolikus Főegyházmegye általános püspöki helynöke, Fazekas László emeritus református püspök, Decsi Katalin – az oktatási tárca nemzetiségi fejlesztési főosztályvezetője, Fekete Irén – a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Stubendek István nyugalmazott iskolaalapító igazgató, valamint egyházi, oktatási és kulturális intézmények, továbbá a Szövetség párt több képviselője üdvözlésére.

Hírdetés

Madarász Róbert Marianum-igazgató szintén a hála szavaival illette a 93 évvel ezelőtt a nagy álmuk valóra váltásáért bátran kiálló iskolaalapítókat, akiket „jövőt álmodó építőknek“ nevezett. Jó példával szolgálhat a mindenkori helytállásuk, hiszen a történelem viharai közepette is ésszel, szívvel, hittel, erővel munkálkodtak a felvidéki magyar ifjúságért, miközben hűek maradtak az elveikhez. Örömmel nyugtázta, hogy az államosítás után „Isten mosolya ismét beragyogta Komáromot“, vagyis akadtak, akik újraalapították az oktatási intézményt, s új élettel töltötték meg az ódon épületet. Majd a jelenlegi felújításban résztvevőknek és a támogatóknak mondott köszönetet, akiknek jóvoltából, isteni segítséggel „Szűz Mária virágoskertjének talán egyik virágszála lett az iskolánk“. Ahogy fogalmazott: „sokan kiálltak mellettünk, közösséget vállaltak velünk, és elhitték, hogy fontosak az általunk képviselt értékek“. Az intézmény hálája jeléül emlékplaketteket nyújtott át a kiemelt támogató intézmények képviselőinek, köztük Szilágyi Péternek, Czimbalmosné Molnár Évának, Orosch Jánosnak és Kiss Róbertnek.

Azután Szilágyi Péter miniszteri biztos Mindszenty József bíboros egyházi nevelés fontosságáról szóló gondolatait idézte. A kommunizmus áldozatainak emléknapján felettébb hangsúlyozva annak jelentőségét a jelenkorunkban is, amikor bőven akadnak, akik hangzatos téveszmékkel tiporják sárba a szülők, a pedagógusok és a papok tekintélyét.

A kommunizmus nem veszett el, csak átalakult, s a káros eszmék manapság alattomosabban jutnak be az iskolákba, mint ahogy bármikor bejutottak. Nincs 1100 éves magyar nemzet szilárd alapokon álló kereszténység nélkül és nincs magyar jövő magyar gyerekek nélkül“

– szögezte le. Felidézte, hogy az Orbán-kormány a külhoni magyarok körében is kiemelt figyelmet fordít a magyar identitás megerősítésére, és kulcsfontosságú küldetésének tekinti az anyaország határain túl működő magyar iskolák ingatlanjainak fejlesztését, eszköztárának korszerűsítését. Ennek az igyekezetének két ékes bizonyítéka a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola és a Marianum Egyházi Iskolaközpont épületének teljeskörű felújítása, amelyekben már adottak a korszerű feltételek ahhoz, hogy a szellemi-lelki fejlődés, a nívós oktatás-nevelés méltó színtereivé váljanak, s az onnan kikerülő fiatalok a szülőföldjükön magyarként érvényesülhessenek.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere az ukrajnai háború kapcsán megjegyezte: jelenkorunkban az értékrendek válsága, torzulása tapasztalható, s akik egymásban a jó helyett a rosszat látják, egymást így vagy úgy támadják. A kaotikus világban fontosnak tartja az eligazodásunkat segítő, mindenkor bevált sorvezető használatát: Krisztus tanítását kell követni.

Végül köszönetet mondott Magyarország Kormányának, amely értünk sokféleképpen kiállva, de sosem mások ellenében, rólunk, felvidéki magyarokról is gondoskodik.

Miután Orosch érsek emlékérmekkel köszönte meg a fő támogatók közreműködését, a jelenlevők közösen elénekelték a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk… kezdetű régi magyar himnuszt, majd átvonultak az esemény másik helyszínére, a Marianum főépületéhez, amelyet Madarász Róbert igazgató rövid beszéde után Orosch érsek áldott meg. Szeles Chloé, tehetséges marianumi kisdiák egy odaillő, szép énekkel járult hozzá az ünnepi hangulathoz. Miután az egyes munkálatokat végző cégek képviselői is kis figyelmességeket vehettek át a házigazdáktól, a rendezvény fénypontjaként került sor az ünnepi szalagátvágásra. Végül a megjelentek körülnézhettek a mutatósan, korszerűen felújított épületben, amelyben a tavaszi szünidő és a Komáromi Területi Közegészsgügyi Hivatal engedélyezése után kezdődhet az oktatás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »