Elemző: Sok múlik azon, hogy Robert Fico hogyan jön ki a kórházból

Elemző:  Sok múlik azon, hogy Robert Fico hogyan jön ki a kórházból

A politikusok és az aktivista média a politikai spektrum mindkét oldalán felelősek azért, hogy a társadalom a nagyfokú polarizáció és az állandó feszültség állapotába került.

A helyzet javulásának esélye nem nagy, és nagymértékben függ attól, hogy milyen Robert Fico lép ki a kórház ajtaján. Ezt Juraj Hrabko politikai elemző mondta a TASR TV-ben.

 Szerinte a miniszterelnök jelenlegi politikai álláspontjáról csak korlátozottan van információ, és ez is csak közvetve, az általa megszólított személyeken keresztül jut el a nyilvánossághoz.

Hrabko szerint Fico négyszeres miniszterelnökként az egyik legtapasztaltabb szlovák politikus, de nagyon nehéz megjósolni, hogy a merénylet hogyan hatott rá.

Szerencsére soha nem lőttek rám, és soha nem voltam miniszterelnök. De mindenképpen nyomot hagy rajta”

– mondta Hrabko.

Hrabko szerint nem szabad túlértékelni a parlament állásfoglalását, amely egyhangúlag elítélte az erőszakot.

Ez egy olyan állásfoglalás, amelyet azért fogadtak el, hogy egyáltalán legyen állásfoglalás”

– mondta.

Hírdetés

A szlovákiai politikai kommunikáció módja szerinte tehetetlenséget mutat, és sok politikus fokozatosan visszatér a régi kerékvágásba.

Hrabko szerint sajnálatos, hogy a kormány és az elnöki palota hivatalos szinten nem kommentálta az incidenst, pedig Zuzana Čaputová még hivatalban lévő államfőnek és Peter Pellegrini megválasztott elnöknek eredetileg volt ilyen közös kezdeményezése.

Fontos számunkra, hogy az intézmények hogyan viszonyulnak egy ilyen meghatározó eseményhez. Három fő intézmény van, az elnöki palota, a parlament és a kormány”

– emlékeztetett.

 Hrabko arra a megjegyzésre, hogy bár egyetlen politikai párt sem fogalmazta meg így, de a nagygyűlések száma biztonsági okokból átmenetileg csökkenhet, azt válaszolta, hogy minden olyan nyilvános gyűlés, amely nincs szilárdan a szervezők kezében, mindig jelent bizonyos veszélyt.

Rengeteg érzelem halmozódik fel, és azt, hogy ne lépjék át az illem és a helyes viselkedés határát, a szervezők csak azzal tudják befolyásolni, ha a pódiumról elmondják, hogy ezt nem akarják”

– jegyezte meg Hrabko. 

Felidézte az 1989-es tüntetéseket, amelyek az erőszak elutasításának jelszava jegyében zajlottak.

Ez az, ami a mai tüntetésekről hiányzik. Nehéz megfékezni a tömeget, de amikor az elfogadható határokat átlépik, a szervezőknek be kell avatkozniuk”

– zárta Hrabko.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »