Szőlő- és borünnep a Chizay vállalat területén – „Kimentem én a szőlőbe…”

Szőlő- és borünnep a Chizay vállalat területén – „Kimentem én a szőlőbe…”

Ha lassan is, végre visszatér az életünk a régi medrébe. Ukrajna függetlensége 30. évfordulója tiszteletére Beregszászon a Chizay borászati vállalat területén szőlő- és borünnepet tartottak. Amelyre meghívást kaptak a környék hagyományőrző együttesei. A népünnepélyen részt vettek a Beregszászi Szent Vencel Borrend tagjai.

Az ünneplők népes serege a borászati kombinát bejáratát jelző székelykaputól indult. A résztvevőket valamennyi megállón egy-egy műsorszámmal köszöntötték a népművészeti együttesek. A nagyszőlősi erdészeti vállalat erdei iskola keretében mutatta be Kárpátalja alföldi részének gazdag növény- és állatvilágát. A Chizay tágas udvarán a vendégek László Árpád és László Attila salánki bodnárok jóvoltából a hordókészítés tudományával, az ehhez szükséges szerszámokkal ismerkedtek.

Megnyitó beszédében Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója arról szólt, hogy a szőlőművelésnek a borkészítésnek vidékünkön évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak. Ma pedig a borászat és a szőlészet ezrek számára jelent megélhetést, és a helyi turizmus egyik húzóágazata.

Hírdetés

A több órán át tartó színes gálaműsor kezdetén az előadók zenés-táncos műsor keretében mutatták be a hagyományos szüretet, a szőlőtaposást és a szüreti bált. A koncerten jelentős számban képviseltették magukat a magyar hagyományőrzők. Többek között fellépett a tiszacsomai Bokréta tánccsoport, a Kodály Zoltán nevét viselő Beregszászi Művészeti Iskola Kikerics és Nefelejcs népi együttese, a nagypaládi citerazenekar, a mezőgecsei Kék Viola tánccsoport, a Verbőci Művészeti Iskola folklórcsoportja, a kígyósi Szederinda néptáncegyüttes, a péterfalvai néptánccsoport és a Cifra Banda, a csetfalvai Napraforgó népi együttes.

A vendégek megtekinthették a beregvidéki alkotóművészek festményeiből álló kiállítást. A kézműves vásáron pedig helyi lekvárokat, mézet, horgolt kézműves termékeket, fafaragványokat és fából készült konyhai kellékeket vásárolhattak. A borászati múzeum szintén várta a látogatókat, ahol képzeletbeli utazást tehettek a történelmi beregszászi borvidék gazdag szőlészeti és borászati múltjába.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »