Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozója: Rozsnyón találkozik a hazai magyar pedagógustársadalom

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozója: Rozsnyón találkozik a hazai magyar pedagógustársadalom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2023. április 15-16-án Rozsnyón rendezi meg a XXVIII. Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját, illetve annak keretében a Cselekvő közösségek – innovatív iskolák című szakmai, közoktatási konferenciáját.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) által szervezett országos találkozó a felvidéki magyar pedagógusok legnagyobb múltú, legjelentősebb szakmai összejövetele, mely már 28. alkalommal kerül megrendezésre. A rozsnyói szakmai konferencia az eltelt negyedszázadban a felvidéki magyar oktatásfejlesztés iránytűjeként mutatta, vázolta fel a szlovákiai magyar pedagógusok számára a továbblépés lehetőségeit neves hazai és magyarországi szakemberek közreműködésével.

Az idén a rendezvényen a szlovákiai magyar pedagógustársadalom színe-java arra a kérdésre keres válaszokat: hogyan tovább? Ehhez neves szakemberek tudását, tapasztalatát hívják segítségül, abban a hitben, hogy az együtt gondolkodás, a megoldások közös keresése, a már meglévő jó ötletek, gyakorlatok megosztása tovább lendít, eredményre vezet.

A találkozó vendégeit Michal Domik, Rozsnyó polgármestere köszöntötte, aki Jókai Mórt idézve úgy fogalmazott, a világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot neveljük. Mint mondta, oktatni és nevelni nehéz, felelősséggel teli, áldozatos munka. „A nap 24 órájában végzendő, testet és lelket, odaadó szeretetet és bizalmat sugalló munkát igényel. Ezt végzik önök” – mondta hozzátéve, ehhez a nemes feladathoz Rozsnyó városa lehetőségei szerint hozzájárul. Örömét fejezte ki, hogy a város mindenkori vezetése magáénak érzi ezt a rendezvényt.

A szakmai találkozót Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nyitotta meg. Úgy fogalmazott, a 21. század atomizált társadalmaira nem az értékteremtő közösségek gyarapodása, inkább az elmagányosodás és az individualizmus a jellemző. De az ember eredendően társas lény, közösségbe vágyik, jó esetben meg is találja azt érdeklődése, gondolkodásmódja, életvitele, műveltsége szerint, csak jól kell választani. A közösség kreatív erő, teremtő energia, éltető elem – húzta alá hozzáfűzve, különösen a kisebbségi létben van jelentősége a cselekvő közösségi életnek.

Hírdetés

„Összetartani, megtartani, megőrizni a nemzetet, megbecsülni azokat, akik képesek élére állni saját közösségüknek, távlatokat nyitnak, hitet erősítenek, reményt táplálnak. Ki-ki a saját érdeklődési körében, lehet az politikai, gazdasági, kulturális vagy felekezeti területen” – mondta az SZMPSZ elnöke, aki szerint ilyen közösségi erőtér lehet az iskola is.

Mint kifejtette, az iskola a család után a legfontosabb színtér a gyermek életében. Nem csak az ismeretszerzés helye, hanem közösségi tér is, amely sokféle módon, célzottan vagy akaratlanul, de mélyen bevési az ott tanuló gyermekek személyiségébe egy bizonyos értékvilág alapjait, ugyanúgy, mint a templom, a kultúrház vagy a sportpálya. „A cselekvő közösség megteremtésének legalkalmasabb helyszíne, ha úgy akarjuk. És miért ne gondolnánk úgy? Legyen minden iskola a cselekvő közösség bölcsője!” – hangsúlyozta.

Az innováció kapcsán Fekete Irén rámutatott, a megújulás korparancs, ugyanakkor megújulni, a régit magunk mögött hagyni és újra cserélni nem könnyű. Főleg a hivatását több évtizede gyakorló pedagógusnak. A tanulók viszont igénylik az innovatív elemeket. Kiemelte, az innováció nemcsak eszközfejlesztést jelent, hanem stratégiát is, ezért az idei program középpontjába az intézményi innováció került. „E tekintetben vannak bőven hiányosságaink, de vannak kiváló szakembereink is, akik utat mutatnak nekünk. Ha nem vesszük fel a lépést a haladás ütemével, az iskolai oktatás a perifériára kerülhet” – figyelmeztetett. „Tennünk kell érte, hogy ez ne így legyen! Egy lépést ezen a két napon is teszünk előre, de tudjuk, hogy a leghosszabb utazás is egyetlen lépéssel kezdődik” – tette hozzá.

Petőcz Kálmán, az oktatási minisztérium Kisebbségi Fejlesztési Főosztályának vezetője arról beszélt, napjainkban itthon és Európában is nagyon sok szó esik a technológiáról, digitalizációról, mesterséges intelligenciáról, az oktatás területén belül is. „Én azt gondolom, az oktatásügy kulcseleme, kulcsszereplője mégiscsak a gyerek és a tanító, ezt semmi nem tudja pótolni. Ha a pedagógus státusza hosszú távon nem erősödik meg, akár Szlovákiában, akár bármelyik európai országban, akkor nem segít rajtunk semmilyen mesterséges intelligencia. Sőt” – fogalmazott.

Mint mondta, az oktatásügy legfontosabb szerepét, feladatát abban látja, hogy jó embereket neveljen a gyerekekből, olyan embereket, akik bizonyos egyetemes emberi értékeket képviselnek, illetve járuljon hozzá ahhoz, hogy megtartsuk, megőrizzük, fejlesszük nemzeti és nyelvi identitásunkat. „Pedagógusként saját magam is nemcsak tudást szeretnék átadni a gyerekeknek, hanem készségeket és értékeket is. A 21. században tudást, információt talál eleget, de meg kell tanítani, hogy tájékozódjon az információs halmazban, hogyan tudja ezeket értékekre és készségekre transzformálni” – húzta alá Petőcz Kálmán.

Az idei szakmai konferencia a Cselekvő közösségek – innovatív iskolák címet viseli, ennek tartalmi súlypontjai köré szerveződik. Szombaton délelőtt plenáris előadásokat hallgathattak a résztvevők, a délután szekcióüléseken pedig ehhez kapcsolódó gyakorlati megoldásokat ismerhetnek meg. A rendezvényen hagyományosan átadásra kerülnek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított díjak, köztük a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »