Szili Katalin: a kisebbségek jogainak biztosítása segíti a szülőföldön maradást

Ha a kisebbségek jogai biztosítottak egy országban, az segíti a szülőföldön élésüket és maradásukat – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó csütörtökön Budapesten, a Kárpát-medencei kisebbségjogi kalauz ötödik kötetének bemutatóján.

Szili Katalin elmondta, a felvidéki, a muravidéki, az erdélyi és a kárpátaljai magyarság helyzetét bemutató kötetek után most egy összefoglalót készítettek.

A kisebbségek védelmének jogi keretei és jogalkalmazási tapasztalatai a Magyarországgal szomszédos országokban című kiadvány az alkotmány, az alaptörvény, az oktatás, a kultúra, a média, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szemszögéből mutatja be a szomszédos országok kisebbségjogi szabályozását, valamint azt, hogy a hatályos szabályok mennyire érvényesülnek a közéletben.

A kiadványok egyrészt segítik a szomszédos országokban élő magyarokat a jogaik megismerésében,

másrészt hozzájárulnak ahhoz, hogy Európa számára is javaslatokat lehessen tenni a kisebbségvédelem tekintetében, ez ugyanis Európa stabilitását is szolgálja – közölte a főtanácsadó.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy habár a jelenlegi magyar uniós elnökség prioritásai között nem szerepel a kisebbségek kérdésköre, a témát mégis „az asztalon kell tartani”, hiszen a kisebbségek jogainak érvényesülése elősegíti a szülőföldön élést és maradást.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború és a migráció hatásainak szorításában mind sürgetőbbé válik a foglalkozás a kisebbségek jogainak kérdésével.

A következő 5-10 évben szükséges lenne szétválasztani az őshonos nemzeti közösségek és a bevándorlók jogait

– mutatott rá.

Hírdetés

Hozzátette, bízott benne, hogy az Európai Bizottságban külön biztos fog felelni a nemzeti kisebbségek jogaiért, de sajnos nem így lett.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója úgy fogalmazott, hogy a politika és a tudomány mezsgyéjén álló témát vizsgálnak a kisebbségjog tekintetében, amelyről több száz oldalas kiadványokat is lehetett volna szerkeszteni, de ehelyett olyan füzeteket hoztak létre, amelyeket a nem szakmai közösség is haszonnal forgathat.

Vizi Balázs nemzetközi jogász, a kötet egyik szerzője elmondta,

a környező országok elég kaotikus jogszabályi környezetben foglalkoznak a kisebbségek jogaival,

van olyan ország, ahol nincs is kifejezetten a kisebbségek jogairól szóló törvény, és a meglévő jogszabályi keretek sincsenek sokszor tartalommal megtöltve.

Az államok nem véletlenül „szeretik” ezt a jogilag kaotikus helyzetet, mert így könnyebb bizonyos jogokat korlátozni, vagy a jogok érvényesítését akadályozni – jegyezte meg.

Tóth Norbert nemzetközi jogász, a kötet másik szerzője arról beszélt, hogy véleménye szerint az állam legfontosabb funkciója a 21. században az emberek boldoggá tétele, azt kell elősegíteni az államnak, hogy a társadalom tagjai boldogulni tudjanak, kiteljesedjenek.

Amennyiben pedig az állam a területén élő kisebbségeket partnerként kezeli, polgárokként tekint rájuk és nem alattvalóként, akkor az államnak kötelessége biztosítani azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik a kiteljesedést, a boldogulást nekik is – emelte ki.

A sorozatban eddig megjelent kötetek elérhetők online ITT.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »