Autóútra futó vadakra figyelmeztetnek (FOTÓK)

Autóútra futó vadakra figyelmeztetnek (FOTÓK)

Autóútra futó vadakra figyelmeztetnek (FOTÓK) Kürthy Judit2024. 09. 19., cs – 20:55 Nagybodak/Vajka/Doborgaz |

A több mint 10 méteres töltés túloldalán is érződik a magas árhullám átvonulása, megjelent mellette a belvíz és egyre több közeli lakóháznál szivattyúznak. Vajkán megérkeztek az első értesítések a vízben álló pincékről, Nagybodakon a mintegy 170 cölöpökön álló hétvégi nyaralóház is víz alatt van már.

Három szomszédos község polgármesterét kérdeztük arról, hogyan birkóznak meg az árhullám elvonulásával, ami után rendszerint jelentős mennyiségű belvízzel kell számolniuk. A településvezetők még mindig nem értik, hogy miért építkeznek eleve olyan területre, ahol közel 10 évente rendre áll a víz, miért építenek itt mégis pincéket, vagy a már meglévő nyaralóikon miért építik be azokat a házrészeket, amiket ilyenkor biztosan elönt a víz. Nagybodak, Vajka és Doborgaz településvezetői egyaránt megerősítették, hogy a belvíz komoly gondot fog okozni a következő napokban, hetekben, de hozzátették azt is, a korábbi hasonló eseteken okulva, hogy mindezzel hogyan küzdenek meg.

Nagybodak

A községben szerdáról csütörtökre a helyi mérésék szerint még 10 centimétert emelkedett a Duna, de ez még mindig egy méterrel elmarad a 2013-ban tapasztaltaktól. A lakosok már jelezték, hogy az alacsonyabban fekvő kertekben és pincékben feljött a talajvíz. 

„A nyaralóknál már jó másfél méteres vízben állnak a hétvégi házak, mintegy 170 épület. Itt hétfőről keddre érkezett meg a nagyobb mennyiségű víz. Sokan időben elmentek, de így is 11 embert kellett csónakokkal kimenekíteni, olyanokat, akik az előrejelzések és a figyelmeztetések ellenére sem hagyták el házaikat” 

– árulta el lapunknak Világi Tamás, Nagybodak polgármestere. Megjegyezte, hogy többen közülük a 2013-as árvizet is megélték. 

Jó néhány ilyen cölöpokön álló ház talapzatát is idő közben beépítették, néhányuk tulajdonosai között akartak olyanok is, akik nem pakolták fel holmijukat, ezeket elvitte a víz. 

Hírdetés

„A Sülyi-tó magassága nagyjából egy vonalban van a Dunával. Itt van pár lakott ház, aminek a teljes udvarát kiöntötte. A vízügy intézkedéseinek köszönhetően sikerült ezt megoldaniuk”

 – osztotta meg a polgármester. A szivattyúzást még nem kezdték el egyelőre, a töltéseket azonban lezárták, a falu munkatársai, önkétesek és vadászok őrzik, hogy a kelleténél jobban senki ne közelítse meg a közvetlenül a falu melletti, széles sávon kiterjedő belvizet. A töltés őreitől megtudtuk, hogy sokan járnak arra, a tóparti háztulajdonosoktól kezdve, a kutyasétáltatókon túl a kíváncsiskodókig. Minden arra járónak azt tanácsolják, hogy forduljanak vissza. Kiemelték, hogy a vadállomány a szomszédos erdős területre menekült, ami szárazon áll. Itt találtak az állatok menedéket a víz elől, ami azt jelenti, hogy az erőmű magas töltése felé mozognak, így akár az autók elé is kiszaladhatnak. A község homokzsákokkal is készült és minimum 25 fő aktív helyi önkéntes tűzoltó áll készenlétben. A technikai felszereltségük is kielégítő, a településnek van egy új tűzoltóautója, egy árvízvédelmi pótkocsija, motorcsónakja, valamint egy úszó szivattyúja is, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan elhárítsák a lehetséges veszélyt.

Vajka

„Érzékenyen érint minket is a víz, a magas talajvíz már szerdán megjelent. Az árral nincs gond, a magas töltés mellett ez nem probléma, de a talajvíz miatt még aznap harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentettünk”

 – árulta el lapunknak Álló Donát, Vajka polgármestere. A helyi tűzoltók már aktívan szivattyúzzák a pincékből, az alacsonyabban fekvő területekről a vizet. A falu vezetése büszke a közel 30 fő önkéntes tűzoltójára, akik munkaidő mellett ilyenkor is aktívan állnak a lakosok szolgálatára. Itt 7 szivattyúval dolgoznak a tűzoltók folyamatosan, a falut járva látni, hogy több helyen is gumicsövek vezetik az utcákra a felszivattyúzott vizet. Magas belvíz idején a településen található két olyan utca is, ami ilyenkor víz alatt van, itt fokozottan figyelik az aktuális helyzetet.

Doborgaz

A doborgazi kutak már megteltek, az emésztőgödrökben is sokkal magasabb a víz, mint lenni szokott. Egyelőre 10 házról tudnak, ahol a pincében áll a víz. Annak ellenére, hogy a községben élők tudják, tízévente magas a belvíz, az építkezéskor többen mégis ragaszkodnak pincéhez. A régi kanálisparthoz közel fekvő terület víz alatt áll, de ez megszokott ezen a területen. 

„Akiknek szüksége volt rá, azoknak adtunk szivattyút. Az éttermet is bezárták. Onnan is már kiszivattyúzták a vizet, ami bent volt, de sajnos az a mennyiségű víz később vissza is szivárgott. Meg kell várnunk, míg elkezdődik az apadás”

 – mondta a polgármester, Boráros József. A 2013-as árvízhez képest jóval alacsonyabb vízállást tapasztaltak most. Akkor például megtörtént az is, hogy medencéket tört fel, halastavakat nyomott felszínre a víz, most hasonlótól nem tartanak. Ennek ellenére minden községben óvatosságra intenek, kérik a lakosokat, hogy figyeljenek az alacsonyabban fekvő helyiségeikre és azonnal jelezzék településük községházán, amennyiben segítségre van szükségük.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »