Árvíz – OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornának csütörtökön késő délután Dunabogdányból nyilatkozva.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a védművek bírják a terhelést.

Ismertetése szerint a Dunán, a Szigetközben elkezdődött a tetőzés, Komáromnál péntek reggelre, Esztergomnál pedig péntek délutánra várják a tetőzést, az mintegy fél méterrel marad alul – becslések szerint – a 2013-as szinttől. Budapesten szombaton a délutáni órákban valószínű a tetőzés – fűzte hozzá.

Hírdetés

A szóvivő kitért arra, hogy a Lajtán is a tetőzéshez közelít a vízállás. A folyónál azért van rendkívüli készültség, mert nyitottak egy szükségtározót – tette hozzá. A tározó jól működik, a vízügyes szakemberek „jó pillanatban találták el, hogy azt mikor nyissák meg, és sikerült az árvíz csúcsát megskalpolni” – fogalmazott.

Dunabogdányban katonák és tűzoltók segítségével a 11-es út mentén erősítik a töltést – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a településen a házak között is „egy nagyon különleges védekezést kell megvalósítaniuk közösen a szakembereknek”. A kertekbe betört már a víz, a területen homokzsákokkal védekeznek. Úgynevezett ellennyomó medencék kialakításával is védik az utat és a házakat. A munka szervezetten zajlik – mondta.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a következő öt-hat napban nem valószínű a Duna vízgyűjtőjén csapadék, így egy újabb árvízcsúccsal nem kell számolni. Az apadás viszont lassú lesz – jegyezte meg.

A vízügyi szakemberek a tetőzést követően továbbra is 24 órás szolgálatban figyelik a töltéseket a Szigetközben, ahol szerda éjszaka is sokfelé fedeztek fel csurgásokat, fakadó vizeket. Ahol szükséges volt, homokzsákokkal és fóliával erősítették meg a töltést – mondta. A szakemberek a Dunakanyarban a tetőzést követően azt figyelik majd, hogy az ideiglenes védművek is jó állapotban maradjanak – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »