Bravúros műtéttel kapta vissza az életét egy kislány a Heim Pál kóházban

Bravúros műtéttel kapta vissza az életét egy kislány a Heim Pál kóházban

A gyermek magas lázzal és kezdődő tudatzavarral került a budapesti klinika sürgősségi osztályára. Kiderült, többszörös koponyaalapi tályogképződés miatt került kritikus állapotba, az életmentő műtéthez specialistára volt szükség, pécsi professzor hajtotta végre az életmentő műtétet.

A Heim Pál Gyermekkórház közösségi oldalán számolt be az esetről. Mint írták, a radiológiai és ideggyógyászati konzílium során jöttek rá, hogy

a kilencéves kislány kritikus állapotát koponyaalapi többszörös tályogképződés okozta.

Hírdetés

A gyermek állapota egyre rosszabbá vált, a láz mellett tudata is kezdett zavarttá válni, egyértelmű volt az orvosok számára, hogy mielőbbi beavatkozásra van szükség. Az idegsebészeti konzílium is veszélyesnek ítélte meg a területet, ezért fül-orr-gégészeik a garat melletti régiót feltárták, hogy utat találjanak a tályoghoz, de egyértelművé vált, hogy koponyaalapi műtétre lesz szükség. Az életmentő eljárás azonban speciális szaktudást igényelt, amiben az országban csak néhány sebész járatos.

A sürgősségi osztály ügyeletes orvosai próbáltak a műtét elvégzésére képes kollégát találni, sokan azonban a klinikától távol, külföldön vagy vidéken tartózkodtak. Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központjának Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinika Oldalsó koponyaalapi-sebészeti munkacsoportjának vezetője az esetről értesülve csapatával együtt azonnal a budapesti gyermekklinikára utazott. A szakemberek többórás sürgősségi műtéttel megmentették a kislány életét.

A műtét nem volt kockázatmentes, de sikerült. Életet mentett, de nagy ára volt: a tályog területét, ami a gennyedés gócpontja volt, csak a hallás feláldozásával lehetett megközelíteni. Már a műtétet követően is sokat javult a kislány idegrendszeri állapota – idézi a Heim Pál Gyermekkórház közleményét az Index. Mint olvasható, nagyjából fél év múlva egy újabb műtéttel csontvezetéses implantáció segítségével próbálják meg orvosaik az adott oldalon visszaadni a kislány hallását.

Azonnali kollegiális segítségük, a bravúros műtét, valamint tudásuk, amivel visszaadták egy kislány életét, gyönyőrű példája az orvosi hivatástudat, a professzionális szakmai tudás és az országos központok közös együttműködésének, mellyel minden gyermek életéért naponta küzdünk – összegeztek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »