Szigor a határokon: Mától 14 napos karantén vár arra, aki belép Szlovákia területére, néhány kivétel azonban akad

Szigor a határokon: Mától 14 napos karantén vár arra, aki belép Szlovákia területére, néhány kivétel azonban akad

Szerdától, azaz február 17-étől kezdődően már nem lehet 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel belépni Szlovákia területére a kevésbé rizikós országokból sem. A határ átlépését követően minden külföldről érkezőnek kötelezően 14 napos karanténba kell vonulnia, és legkésőbb a 8. napon PCR-tesztet végeztetni. A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében ez alól többen kivételt kapnak.

Azok a személyek számára, akik az utóbbi 14 napban valamelyik EU-tagállamban, Izlandon, Lichtensteinben, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban jártak, kötelező az izoláció.

Ennek 8. napján PCR-teszten esnek át és ha ez negatív eredményt hoz, véget ér számukra a karantén. Abban az esetben, ha az érintett nem vesz részt a tesztelésen és tünetmentes a karantén idején, akkor számára ez a 14. napon ér véget.

Kötelező karanténba vonulniuk azoknak is, akik az elmúlt két hétben más országban jártak. Ilyenkor legkorábban a 8. napon végzik el náluk a PCR-tesztet, ami ha negatív teszteredményt hoz, kiszabadulhatnak a karanténból.

A karantént az esetükben nem lehet teszt nélkül befejezni!

A gyermekeket, 10 éves korig, csak akkor kell tesztelni, ha ezt az orvos javasolja. Izolációjuk a velük egy háztartásban élőkével együtt ér véget.

A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet, hogy a Szlovákiába való visszaérkezéskor kötelező regisztrálni a http://korona.gov.sk/ehranica oldalon. Akik repülővel érkeznek, azoknak elektronikus formanyomtatványt kell kitölteniük.  A hazatérő polgároknak tájékoztatniuk kell háziorvosukat, vagy a megyei illetékes orvost.

Hírdetés

A 14 napos kötelező karantén alól kivételt élvező személyek három csoportba oszthatók.

Ide tartoznak a más országokba ingázók, a diákok, a közeli hozzátartozóról gondoskodók, a földművelők, a kultúra vagy média területén dolgozók. Kivételt kap a sportolók azon csoportja is, akik edzések vagy versenyek miatt mennek külföldre.

A második csoportba azok a tartoznak, akik az EU tagállamaiba, Norvégiába, Licshtensteinbe, Svájcba, Izlandra, Nagy-Britanniába ingáznak, akik már átestek a COVID-19 betegségen és azok a személyek, akik több mint 14 nappal ezelőtt megkapták a koronavírus elleni védőoltás második adagját is.

Nem kell karanténba vonulniuk és negatív tesztet felmutatniuk a teherforgalomban résztvevőknek, a mentősöknek, a temetkezési vállalatok munkatársainak, a kritikus infrastruktúrában dolgozóknak, a gyógyításra és diagnosztizálásra szorulóknak.

A határátlépés feltételei, a felsorolt estekben, a rendeletben találhatók meg.

Szlovákia a koronavírus új mutációinak terjedése miatt szigorított a határátlépésen. A mutációk terjedésének következtében romlott a járványhelyzet. A közegészségügyi dolgozók arra figyelmeztetnek, mindenki gondolja meg alaposan, hogy külföldre utazik-e. A rekreációs célú utazást nem ajánlják.

A határokon már hétfőtől fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható, mától viszont még tovább tarthat a határátlépés a rendelet betartásának ellenőrzése miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »