Sokba kerülhet a jelölteknek, ha ezt a szabályt nem tartják be

Sokba kerülhet a jelölteknek, ha ezt a szabályt nem tartják be

Az ajánlásgyűjtő íveket vissza kell vinni, különben ívenként ezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölő szervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, a választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át.

Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án, pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál. A vármegyei listát állító jelölőszervezetek május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

Az összes olyan ajánlóívet, ami nem üres, a jelölt- vagy listaállítás időpontjáig vissza kell szolgáltatni a választási irodákba, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb a jelölt- vagy listaállítási határidőt követő nap 16 óráig.

Hírdetés

Azoknak, akik ezeket a határidőket elmulasztják, ívenként ezer forint bírságot kell fizetniük. A választási bizottságok a bírságot hivatalból szabják ki, legkésőbb az ívek visszaszolgáltatási határidejétől számított nyolc napon belül.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; a választási bizottságoknak egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezer forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt határidő után vitték vissza azokat.

A 2019-es EP-választáson több mint kétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a vissza nem vitt ajánlóívek miatt.

A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »