További eurómilliókat dobtunk ki az ablakon. Végleg befellegzett a Rázsochy kórházprojektnek?

További eurómilliókat dobtunk ki az ablakon. Végleg befellegzett a Rázsochy kórházprojektnek?

Végleg eltemették a pozsonyi Rázsochy kórház több évtizede húzódó felépítésének projektjét? Bár a miniszter asszony azt állítja, hamarosan előáll az új egyetemi kórház tervével, tény, hogy az egészségügyi tárca csendben felmondta a szerződést a tervezőkkel, és leálltak a kórházprojekt munkálatai is, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy újabb eurómilliókat dobtak ki a kukába.

A tárca a szerződés felmondását a pozsonyi és Pozsony környéki egészségügyi ellátás igényeinek megváltozásával indokolja. Hogy ez konkrétan mit jelent, azt egyelőre nem tudni. Tény viszont, hogy a projektet leállították, ám az államnak több millió eurót ki kell fizetnie a tervezőcégeknek a projekten eddig elvégzett munkájukért. Így ismét csak megemelkedett az összeg a kórház számláján, amely valószínűleg soha nem készül el.

A szerződést 2022-ben még Eduard Heger kormánya kötötte az Amberg Engineering Slovakia és a CED Consulting társaságokkal abban a reményben, hogy a projekt finanszírozását majd a helyreállítási tervből állják.

Az az ambiciózus terv azonban, hogy a kórház váza két éven belül, a teljes kórház pedig hat éven belül európai forrásból megépül, egyre inkább megvalósíthatatlannak bizonyult. A kritikák magát a szándékot is érintették, az orvosok szerint ugyanis a projekt nem felelt meg a végső szolgáltatást nyújtó egyetemi kórház kritériumainak.

A 16,7 millió eurós szerződés tárgya egy több mint 650 ágyas új egyetemi kórház komplex projekt-előkészítésének kidolgozása volt, további 500 férőhellyel való bővítésének a lehetőségével. 

A kórház Pozsony megye másod- és harmadszintű egészségügyi ellátás biztosító intézménye lett volna, ugyanakkor egyetemi kórházként az orvosi és nem orvosi képzésben részt vevő hallgatók oktatását is szolgálnia kellett volna.

A jövőkép egy modern kórház volt, kifinomult logisztikával, egyedi berendezésekkel és „okos” technológiákkal, amelyek környezetbarát és rendkívül hatékony működést tesznek lehetővé.

További eurómilliók a semmiért?

A nagyszabású tervekből azonban végül valószínűleg semmi sem lesz. Ráadásul az államnak további eurómilliókat kell kifizetnie a tervezőknek a már elkészült projektdokumentációért. A Központi Szerződésnyilvántartóban közzétett dokumentum szerint a minisztérium mindkét céggel megegyezett abban, hogy a megállapodás szerinti teljes összegből több mint 3,3 millió eurót kifizet nekik.

Ennek nagy részét, közel 2,9 millió eurót az Amberg Engineering Slovakia cégnek, a fennmaradó mintegy 460 ezer eurót pedig a CED Consulting cégnek fizetik ki.

A valószínűleg soha fel nem épülő kórház eddig már több tízmillió eurós közpénzt emésztett fel a több évtizedes előkészületek és az egymásnak ellentmondó döntések során. Becslések szerint állítólag 60 milliió euró körüli összegről van szó összesen. A kórház építését még 1987-ben kezdték, de az építési munkálatok csak a betonváz fázisáig jutottak. A nem kielégítő színvonal miatt 2018-ban a korábbi Smer-kormány úgy döntött, hogy lebontja azt. A kórház megépítésének tervéről azonban a későbbi kormányok nem mondtak le, és a helyreállítási terv forrásaiból próbálták meg azt feléleszteni, írja az openiazoch.sk portál.

Az ellenzék bírálja a döntést

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi döntése az elmúlt napokban az ellenzéki pártok bírálatainak célpontja lett. A Kereszténydemokrata Mozgalom azt állítja, hogy a tárca a ruzsinói városrészben egy gyermekkórház felépítése mellett tette le a voksot, egyidejűleg a Rázsochy egyetemi kórház projektjét törölte. A párt a döntést a betegekre nézve negatív következményekkel járó szakszerűtlen döntésnek nevezte, sőt aláírásgyűjtésbe is kezdett Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter visszahívása érdekében.

Hírdetés

František Majerský, a KDH elnöke azt állítja, megvoltak az alapfeltételei annak, hogy a Rázsochy Kórház építése a közeljövőben megkezdődjön, míg a tárca tanulmánya szerint a ruzsinói gyerekkórház várhatóan csak 2038-ra készül el.

A Rázsochy kórházprojekt leállítása több tízmillió eurós kárt okoz, amit eddig erre a kórházra kötöttek. Ez az összeg a KDH szerint egy járási kórház költségeinek felel meg.

A bíráló hangokhoz a Slovensko és a Progresívne Slovensko mozgalmak is csatlakoztak, a PS többek közt azt nehezményezi, hogy a miniszter asszony szélesebb szakmai vita nélkül döntött egy új országos egyetemi kórház mellett.

Az ellenzéki pártok Dolinková leváltására több okot is látnak, különösen az európai források veszélyeztetését és a Rázsochy kórházprojekt megépítésével kapcsolatos „átláthatatlan” döntést kifogásolják.

„Most azt ígérik nekünk, hogy 14 éven belül új egyetemi kórházat építenek Pozsonyban egy teljesen alkalmatlan helyen” – hangsúlyozta Marek Krajčí azzal a döntéssel összefüggésben, miszerint az új egyetemi kórháznak végül a pozsonyi Ruzsinó városrészben kellene felépülnie. Krajčí arra is felhívta a figyelmet, hogy az új helyen olyan kérdéseket kell megoldani, például a telekkisajátításokat, amelyek a Rázsochy területén már nagyrészt rendezve voltak. Arról nem is beszélve, hogy a ruzsinói projektből hiányzik a komplexitás, az oktatási központ vagy a tudományos park. Véleményük szerint egy ilyen kórháznak az orvosoktatásnak vagy kutatásnak is helyet kell adnia.

Az állam kudarca a Rázsochy projekt

Az új Rázsochy egyetemi kórház projektdokumentációjának kidolgozására még 2019-ben hirdették meg a pályázatot. A 2020-as parlamenti választások után csaknem 2,5 év telt el, mire 2022 júliusában megkötötték a szerződést a nyertes pályázóval. A teljes tervdokumentációk elkészítéséért – beleértve azokat is, amelyek nagy valószínűséggel soha nem fognak megvalósulni – a jutalék nagyjából tizenkét millió euró volt áfa nélkül.

Az azóta eltelt idő alatt – főként az infláció miatt – az építkezés becsült költségei több mint a háromszorosára, mintegy 700 millió euróra emelkedtek.

A szerződés aláírását követően újabb hat hónapot azért vesztegettek el, mert megemelték az eredeti férőhelyek számát 802 főre. De még ugyanebben az évben a kormány úgy döntött, hogy a Rázsochy megépítését mégsem finanszírozzák a helyreállítási tervből. Így elveszett újabb 4 év, ami alatt megépült a Bory kórház. A „Rázsochy” projektet ezért a közvélemény végérvényesen lezártnak tekinti, és az állam kudarcát, illetve alkalmatlanságát szimbolizálja.

A tárca előző vezetése egy év alatt sem tudott reális megoldást találni az új pozsonyi egyetemi kórház projektjének megvalósítására.

A tárca tulajdonképpen csak annak a módját kereste, hogyan lehetne a dokumentáció átvételét késleltetni, hogy ne kelljen kifizetnie a kivitelezőnek a jutalék megegyezett részét, és ne kelljen döntést hoznia a projekt folytatásának mikéntjéről. Kiemelendő, hogy a kivitelező a 2023-as évben többször is kérte az egészségügyi minisztériumban egymást váltó miniszterektől egy záradék vagy a szerződésbontásról szóló megállapodás megkötését. A minisztérium azonban egy évig nem nyilatkozott, és a tárca mindegyik vezetése az elődjére panaszkodott.

Változás csak 2023 őszén állt be az ügyben, amikor is újra hatékonyan és konstruktívan álltak hozzá a Rázsochy kórház projektjének további lehetséges folytatásához.

Először is információt kellett szerezni, majd gyors döntést hozni több, objektíven összetett dologban. Dolinková szerint az új Rázsochy kórház Eduard Heger és Ľudovít Ódor kormányának kudarca. A miniszter legutóbb bejelentette, hogy néhány napon belül a kormány elé terjeszti az új pozsonyi egyetemi kórház megépítésének tervét, a projektről már Robert Fico kormányfővel is egyeztetett. Dolinková a parlamenti kérdések óráján beszélt erről, Peter Stachura kereszténydemokrata képviselőnek adott válaszában. „Néhány napon belül sor kerül rá” – válaszolta a projekt ismertetésére vonatkozó kérdésre.

Szerinte már a jövő szerdai kormányülésen előterjeszti a tervet, ha pedig az államünnep miatt elmarad az ülés, akkor a rá következő héten.

Hozzátette, amíg a kabinet nem hagyja jóvá a projektet, nem látja értelmét beszélni az azzal kapcsolatos részletekről vagy nyilatkozatokról. Mint mondta, a cél az, hogy minél rövidebb időn belül és a legjobb áron megépülhessen az új pozsonyi egyetemi kórház.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »