Ukrajna amerikai ATACMS rakétákkal csapott le egy orosz kiképzőtáborra. Legalább száz halott

Ukrajna amerikai ATACMS rakétákkal csapott le egy orosz kiképzőtáborra. Legalább száz halott

Nagy valószínűséggel Ukrajnának sikerült az amerikaiaktól kapott ATACMS kazettás bombákkal csapást mérnie egy orosz kiképzőtáborra a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén. A hivatalosan nem megerősített információk szerint legalább 100 halott van. A csapásról felvétel is készült.

A videón jól látható, ahogy Rohove településtől messze három rakéta pusztít el. A kazettás bombák még a föld elérése előtt robbannak fel, és kisebb méretű bombákat szórnak szét, és ezek robbannak fel a föld felszínén.

A kazettás bombák használatát elvileg a nemzetközi jog tiltja, de az orosz-ukrán háború során mindkét fél használta azokat – az ukránok pedig elég képmutató módon az USA-tól kapták a legtöbb ilyen fegyvert.

A kazettás bombák használatát azért tiltják, mert mindig maradnak a területen olyan kis bombák, amelyek nem robbannak fel, csak később – a múltban sok civil és gyerek esett áldozatul ezeknek a fegyvereknek a konfliktusok lezárulta után is.

A videó tanúsága szerint a pusztítás jóval nagyobb lehet, mint amit az ukránok által elterjedtebben használt GLRMS rakéta-sorozatvetővel mért csapás okoz.

A felvételhez csatolták a GPS koordinátákat is, amelyek szerint az aktuális frontvonaltól 78 kilométerre keletre csaptak oda az ukránok.

Luhansk Oblast, Ukrainian forces conducted a strike on a Russian training ground with a trio of US-supplied M39 ATACMS tactical ballistic missiles. At least one ATACMS directly hit a group of over 100 Russian soldiers, showering them with hundreds of M74 APAM bomblets. pic.twitter.com/IBHKaoaxsb — OSINTtechnical (@Osinttechnical) May 1, 2024

Hírdetés

Tegyük hozzá, hogy az ukránok nem csak amerikai rakétákat használtak, de több mint valószínű, hogy a célpont bemérését is az amerikai hírszerzési információknak köszönheti.

Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy a csapásra mikor került sor. Bár hivatalosan az amerikaiak csak azután adták át Ukrajnának az ATACMS-eket, hogy a Kongresszus megszavazta a katonai támogatási keretet a múlt héten, kiszivárgott információk szerint az ukránok már korábban kézhez kapták ezeket a fegyvereket, sőt, használták is még a Kongresszus döntése előtt.

Később az amerikai külügy is megerősítette, hogy az USA titokban már áprilisban átadta az ATACMS-eket, hivatalosan 100 darab leszállítását vallotta be Washington.

Az orosz vojenkorok közlései szerint a mostani csapás során az történhetett, hogy az orosz parancsnokok rutin gyakorlatra vezényelték ki a katonákat a katonai teherautók mellé. Nem vették azonban számításba, hogy az ukránoknak már nem csak HIMARS rendszereik vannak (ezek hatókörén volt a tábor), hanem jóval nagyobb hatótávolságú ATACMS rakétáik is – és ez végzetesnek bizonyult.

Az amerikai, ukránok irányába elfogult ISW intézet közlése szerint az ukránok legalább 4 ATACMS rakétát vetettek be és legalább 116 orosz katonát öltek meg.

Bár az oroszok súlyos veszteséget szenvedhetnek el a harctéren a rakéták miatt, az objektívebb elemzők szerint az ATACMS a háború menetét nem tudják megfordítani.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »