Szerb film nyerte el a Kristály Glóbuszt

Szerb film nyerte el a Kristály Glóbuszt

Legyőzve a koronavírust a világ filmesei ismét találkoztak Karlovy Varyban. Díjakat két szekcióban osztottak.

Hírdetés

A Nyugattól keletre nagydíját a jakutföldi Vlagyimir Munkujev Nuuccha (Orosz) című alkotása nyerte. Különdíjban részesült a cseh Adéla Komrzý Intenzív osztálya. 
Három alkotó kapott elismerő oklevelet a versenyfilmek kategóriájában: Sonja Tarokics, a Tantestület horvát rendezője, Jelena Sztankovics, a Sztrahinya szerb operatőre és Vinette Robinson angol színésznő, a Forrpontban nyújtott játékáért. Különdíjjal jutalmazta a zsűri a cseh Erika Hníkovát az Életünk minden percéért. A legjobb férfi alakítás díját a Sztrahinya címszereplője, az afrikai Ibrahim Koma, a legjobb női alakításét a kanadai Éléonore Loiselle, a Harcok főszereplője kapta. A legjobb rendezés díját a német Dietrich Brüggemann vitte haza Ne! című filmjéért. A Kristály Glóbuszt a belgrádi Sztefan Arszenijevicsnek ítélte oda a zsűri megrázó menekülttörténetéért, a Sztrahinyáért. 
Az idei fesztivál két életműdíjasa Jan Svěrák cseh rendező és Ethan Hawke amerikai színész. 
Karlovy Vary az utolsó este Törőcsik Mariról is megemlékezett, aki 1972-ben itt kapta a legjobb női alakítás díját a Holt vidék című filmben nyújtott játékáért.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »