Ütőképes magyar haderő

Ütőképes magyar haderő

A veszélyek korában, amikor a szomszédban és a Közel-Keleten is háború zajlik, valamint a Nyugat-Balkánon is feszült a helyzet, különösen fontos, hogy egy felkészült és a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel rendelkező honvédség álljon a haza szolgálatában.

Egyéni vizsgalövészeten vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapképzési szakos, tüzér specializáción tanuló harmad és negyedéves honvéd tisztjelöltjei Várpalotán. A tisztjelöltekhez két amerikai kadét is csatlakozott, akik a töltési folyamatokban vettek részt – honvedelem/Fülöp Dóra

Hírdetés

A kormány kiemelt célkitűzésének tekinti egy olyan ütőképes nemzeti haderő megteremtését, amely bármikor képes reagálni bármilyen eseményre – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

Czermann János a honvédelem napja alkalmából, a Bálna Honvédelmi Központban és a Nehru parkban megrendezett családi nap megnyitóján felidézte, 1849. május 21-én foglalta vissza az akkoriban „nemzeti egységben, a semmiből megszületett” magyar haderő Buda várát az osztrák seregektől és a 175 évvel ezelőtti történelmi esemény előtt tisztelegve tartják 1992 óta minden évben a honvédelem napját.
   
A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2016 óta a magyar honvédség legnagyobb, kiemelkedően nagyívű haderőfejlesztése zajlik, ez pedig egyaránt kiterjed a védelem, az infrastruktúra, valamint a humánerőforrások fejlesztésére is.
   
Czermann János arra is felhívta a figyelmet, hogy „nem vagyunk egyedül”, a NATO tagjaiként „25 éve teljesítjük nemzetközi kötelezettségeinket” és ennek keretében Magyarország a tagállamok közül az egyik legmagasabb arányban, a nemzeti össztermék mintegy 2 százalékában fordít összegeket védelmi kiadásokra.
   
Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kiemelte, ezzel az ünnepséggel többek között azt kívánják szimbolizálni, hogy teljes társadalmi támogatottságra van szükség ahhoz, hogy a honvédség biztosítani tudja Magyarország polgárai számára a teljes biztonságot.
   
A rendezvényen azt kívánják bemutatni, hogyan tudják a feladatokat teljesíteni – mondta, hangsúlyozva, a magyar katonák a haza szolgálatára, Magyarország biztonságának és szuverenitásának védelmére esküdtek fel és minden kihívásra készen állnak.
   
Az altábornagy hangsúlyozta, hogy a veszélyek korában, amikor a szomszédban és a Közel-Keleten is háború zajlik, valamint a Nyugat-Balkánon is feszült a helyzet, különösen fontos, hogy egy felkészült és a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel rendelkező honvédség álljon a haza szolgálatában.
   
A megnyitón elhangzott, hogy a kétnapos esemény a magyar honvédség legátfogóbb rendezvénye, amelyen legfőképpen azt kívánják bemutatni, hogy a magyar honvédség felkészült és készen áll.
   
Az eseményen műsort ad a Magyar Honvédség Központi Zenekara, bemutatkozik többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztképzése, a Honvéd Kadét Program, az MH Sportszázad, valamint az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred „Dunaújváros” nevű aknamentesítő hajója, de lesz toborzósátor, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várják az érdeklődőket – olvasható a rendezvényre készült tájékoztatóban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »