A búvárok ismét megtisztították a tavat, egy rozsdás széfet is találtak

A búvárok ismét megtisztították a tavat, egy rozsdás széfet is találtak

Egy rozsdás széfet, egy ötméteres fémszerkezetet, egy régi videokamerát, valamint Durga hindu istennő szobrát is kihalászták az Octopus Vízvédők Egyesületének búvárai a Pozsonyligetfalu városrészben lévő Veľký Draždiak bányató fenékének és partjának rendszeres tisztítása során. 

Nem hiányoztak azonban a hagyományos betontömbök sem, amelyekből vashuzalok álltak ki, üvegpalackok és konzervdobozok vagy más, az úszók biztonságát veszélyeztető apróbb méretű hulladékok.

Megállapíthatjuk, hogy a Draždiak készen áll a nyári szezonra”

– mondta Tomáš Rácz, a művelet vezetője, az Octopus egyesület munkatársa.

Hírdetés

A tavat és környékét két napon keresztül búvárok tisztították, a munkában a szervezet több mint tíz tagja vett részt. Míg nyolc búvár csónakkal fokozatosan öt méter mélységig kutatta át a bányató fenekét, addig a csoport többi tagja a partról távolította el a rendetlenséget. A nagyobb méretű hulladékot egy légzsáknak köszönhetően hozták ki a partra, ahol egyetlen kupacba helyezték.

A kármentesítéséről Pozsonyligetfalu karbantartói gondoskodtak. A vízterület tényleges megtisztítását a Szlovák Halászszövetséggel kötött megállapodás is megelőzte.

Lassan megszokjuk, bár nagyon nem szívesen a körülöttünk lévő szemetet, amelyet igyekszünk fokozatosan eltávolítani. Aggasztó azonban, hogy a tóba is kerül belőle, annak ellenére, hogy a polgároknak számos lehetőségük van arra, hogy legális módon, ingyenesen megszabaduljanak a hulladéktól”

– jegyezte meg Miriam Kamhiyehová, az önkormányzat környezetvédelmi és területfejlesztési osztályának vezetője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »