Ha Fico biztonsági őrei hibáztak, a belügyminiszter kész vállalni a felelősséget

Ha Fico biztonsági őrei hibáztak, a belügyminiszter kész vállalni a felelősséget Mészáros Richárd2024. 05. 25., szo – 14:29

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter kész vállalni a felelősséget, ha a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni támadás kivizsgálása során kiderül, a biztonsági őrök hibáztak. 

Šutaj Eštok vitapartnere az RTVS Sobotné dialógy című műsorában, Milan Majerský, a KDH elnöke volt, akivel egyetértettek abban, hogy meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét.

Hírdetés

„Ha valaki hibát követett el, felelősségre vonjuk őket” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, az Alkotmányos Tisztviselők Védelmi Hivatalának igazgatója teljes bizalmát élvezi. „Meg kell várni az elemzés eredményét” – jegyezte meg Majerský, aki a belügyminiszter távozására egyelőre nem lát okot. Kijelentette, a KDH számára elengedhetetlen, hogy az ehhez hasonló helyzeteket megelőzzék. Ezzel Šutaj Eštok is egyetértett.

Nem zárta ki, hogy amennyiben a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet terrorista bűncselekménnyé minősítik át, akkor a terrorizmus elleni intézkedések szintjét növelhetik az országban. „Nem akarok senkit sem megijeszteni, de nem zárok ki semmit” – mondta Šutaj Eštok. A jövőbeni biztonsági intézkedésekre utalva kijelentette, hogy a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a három legfőbb alkotmányos tisztségviselőnek minél hamarabb védett lakást biztosítson. „Ki kell elemeznünk a helyzetet, ez napok kérdése. (…) Szeretném, ha ez még idén legalább részben megoldódna” – magyarázta.

Majerský ezt illetően nem lát problémát, de fontosabbnak tartja, hogy mindhárom alkotmányos tisztségviselő teljes erővel visszatérjen a munkához. Emlékeztetett, hogy új parlamenti elnököt kell választani. Šutaj Eštok erre adott reakciójában leszögezte, a parlament teljes mértékben működőképes, a Hlas pedig Richard Rašit jelöli a posztra. Majerský nem zárta ki Raši támogatását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »