Kik lesznek az európai kupasorozatok győztesei?

Kik lesznek az európai kupasorozatok győztesei?

A legtöbb bajnokság küzdelmei a hétvégén befejeződtek, a futballszurkolókra azonban még három, izgalmasnak ígérkező kupadöntő vár az elkövetkező napokban, hetekben. Elemeztünk, esélyeket latolgattunk, és megnéztük, kik lehetnek az egyes sorozatok végső győztesei. 

Sokáig úgy tűnt, az angol csapatok uralhatják idén a nemzetközi kupasorozatokat, végül azonban egymás után kipotyogtak. Az Arsenal, a Manchester City a BL, míg a Liverpool az EL-negyeddöntőjében búcsúzott. Az Aston Villa még nagy nehezen vette ezt az akadályt, a Konferencia Liga elődöntőjében viszont túl nagy falatnak bizonyult az Olympiakosz Pireusz, és Unay Emery csapata meglepő módon szintén búcsúzott. 

Ezzel szemben a német csapatok remekeltek, nem sokon múlott, hogy megismétlődjön a 2013-as BL-döntő, és a Wembleyben ismét a Bayern München csapjon össze a Borussia Dortmunddal. 

A bajorok végül drámai végjátékban kiestek, a gelsenkircheniek azonban ott lehetnek a londoni fináléban. Ellenfelük az a Real Madrid lesz, amely játékosai az elmúlt tíz évet figyelembe véve hatodik BL-trófeájukat gyűjthetik be.

A madridiak az összecsapás esélyesei, a Dortmund azonban könnyen meglepetést okozhat. Legyűrték az Atletico Madridot, kettős győzelemmel búcsúztatták a PSG-t, semmiképp sem írnám le a németeket. A két klub eltérően szerepelt hazája bajnokságában, míg a Real könnyedén „húzta be” története 35. bajnoki címét, addig a Borussia mindössze az 5. helyen zárt a Bundesligában.

A sárga-feketéknek jobban fekszenek az egy-, kétmeccses párharcok, így Carlo Ancelotti csapatának biztosan komoly nehézséget fognak okozni. 

Hírdetés

Az Európa-liga fináléjában szintén találunk egy német csapatot, a Bayer Leverkusen az AS Roma legyőzésével jutott be a dublini döntőbe. Xabi Alonsoék hihetetlen szezont futnak, a cikk írásakor még veretlenek voltak a bajnokságban, minden sorozatot figyelembe véve pedig már 50 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre. A gyógyszergyáriak a triplázásra hajtanak, a bajnokságot már korábban megnyerték, a Német Kupa döntőjét négy nappal az El-finálét követően játsszák a Kaiserslauternnel. Egészen elképesztő idényt zárhat Xabi Alonso első teljes leverskuseni szezonjában.

Nem lesz azonban egyszerű dolguk a döntőben, az ellenfelük az az Atalanta lesz, amely korábban az egyik fő esélyesnek kikiáltott Liverpoolt búcsúztatta. Gian Piero Gasperiniék remek formába lendültek a szezon végére, a legutóbbi hat bajnoki mérkőzésükön veretlenek maradtak, ennek köszönhetően jelenleg BL-indulást jelentő helyen állnak a bajnokságban. Az idei szezont figyelembe véve a Leverkusent tartom a találkozó mérsékelt esélyesének, annyi biztos, hogy izgalmakból nem lesz hiány. 

Az EKL-döntőjébe az Olympiakosz Pireusz és a tavalyi döntős Fiorentina jutott. A görög csapat többek között az Aston Villát és a Fradit búcsúztatva jutott a fináléba, a Fiorentinának valamivel egyszerűbb dolga volt. Elsőként a Maccabi Haifát, majd a Viktoria Plzeňt, az elődöntőben pedig a Club Brugget ejtette ki.

A tavalyi West Ham ellen elveszített döntőt követően itt az újabb esély, hogy 63 év után ismét nemzetközi kupát nyerjenek.

A finálé helyszíne egyelőre bizonytalan, előzetesen az AEK Athén stadionjában rendezték volna, az Olympiakosz szurkolói miatt azonban biztonsági kockázatot jelentene. Még az is elképzelhető, hogy Budapest adhat otthont a mérkőzésnek, ugyanis a magyar főváros is felmerült, mint lehetséges alternatíva. Annyi biztos, hogy nem a Puskás Arénában rendeznék – az EKL-finálékat kisebb stadionokban játsszák – amennyiben Budapest kapná meg a rendezés jogát, nagy valószínűséggel a Groupama Aréna adna otthont az összecsapásnak. A BL-döntőt június 1-én a Wembleyben, az El-finálét május 22-én a dublini Aviva Stadionban, míg az EKL-döntőt május 29-én, egyelőre bizonytalan helyszínen rendezik.

Megjelent a Magyar7 2024/21.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »