Szakértők megerősítették: ukrán rakéta ölte meg a két lengyelt tavaly – a beismerést, bocsánatkérést és kárpótlást hiába várják

Szakértők megerősítették: ukrán rakéta ölte meg a két lengyelt tavaly – a beismerést, bocsánatkérést és kárpótlást hiába várják

Lengyel szakértők megerősítették, hogy Ukrajna lőtte ki azt a rakétát, amely dél-lengyelországban zuhant le, és két ember halálát okozta – jelentette a Rzeczpospolita napilap.

A NATO-tag Lengyelországban felrobbant rakéta felerősítette azokat a félelmeket, hogy az ukrajnai háború a szövetség kölcsönös védelmi záradékának életbe lépésével szélesebb körű konfliktusba torkollhat, de Varsó és a NATO akkor azt mondta, hogy szerintük az ukrán rakéta eltévedhetett, ami enyhítette az eszkalációval kapcsolatos aggodalmakat.

Hírdetés

A Reuters jelentése szerint a vizsgálatot ismerő források a Rzeczpospolita című lapnak elmondták: Lengyelország megállapította, hogy a Przewodów faluban landolt rakéta egy Sz 300 5-W-55 típusú légvédelmi rakéta volt, amelyet ukrán területről lőttek ki.

Ennek a rakétának 75-90 kilométeres hatótávolsága van. Abban az időben az orosz állások olyan helyen voltak, ahonnan egyetlen orosz rakéta sem érhette el Przewodówot – idézte a lap a forrást.

A Rzeczpospolita arról számolt be, hogy az ukrán fél semmilyen információt nem bocsátott a lengyel nyomozók rendelkezésére, és tagadta, hogy az egyik rakétája Lengyelországban landolt volna – írja a The Guardian nyomán az Index.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »