Sportközgazdász a Mol újpesti bevásárlásáról: többmilliárdos befektetésre van szükség

Sportközgazdász a Mol újpesti bevásárlásáról: többmilliárdos befektetésre van szükség

Az Újpest új tulajdonosi körének több milliárd forintot kell szánnia arra, hogy a lila-fehér csapat fel tudja venni a versenyt a hazai topcsapatokkal, és kijusson a nemzetközi porondra – vélekedett az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint az Újpest továbbra is az egyik legértékesebb brand a hazai labdarúgásban.

Kedden vált hivatalossá – kevéssel a DVSC elleni, vesztes bajnoki mérkőzés előtt –, hogy több mint egy évtized belga tulajdonlás után a Mol veszi meg az Újpest FC meghatározó üzletrészét.

Hogy mi lesz az első lépés az április végéig lezáruló tranzakciót követően, arról az InfoRádió által megkérdezett Szabados Gábor sportközgazdász azt mondta: teljes átvilágítás.

„Meg kell vizsgálnia azt, hogy rendben vannak-e a pénzügyek, nincsenek rejtett tartozások; egyes papírokhoz, adatokhoz az adásvétel nélkül hozzá sem lehet férni, úgyhogy egy többlépcsős folyamat kezdődik. A végső megállapodás pedig akkor teljesül, ha minden rendben, azt kapja a vevő, amiről tudja, hogy vette” – szögezte le.

De mit kap a vevő, vagyis a Mol Roderick Duchatelet-től és körétől? Szabados Gábor szerint az egyik legértékesebb magyar futballbrandet.

„Nyilván az utóbbi időben sportszakmailag az Újpest nem volt ott, ahol lehetett volna, vagy ahol a hagyományai alapján lennie kellett volna, de talán ez az, ami a legkönnyebben javítható. Nem látunk bele természetesen a cégpapírokba, de azt feltételezem, hogy a gazdasági működés rendben van,

nem tartom valószínűnek, hogy hatalmas adósságokat kéne átvennie az új tulajdonosnak. A sportszakmával kell majd foglalkozni,

Hírdetés

a szurkolóknak is az az elvárásuk, hogy erősebb Újpestet lássanak a pályán, ebbe pedig pénzt is fektetni kell” – utalt arra, hogy a lila-fehérek jelenleg a kiesés felé tartanak, történelmi hosszúságú nyeretlenséggel Nebojsa Vignjeviccsel a kispadon (az elmúlt kilenc bajnokin egy pontot szereztek), azok után, hogy néhány hónappal ezelőtt még a harmadik helyen állt a gárda. (Interjúnk óta menesztették is a kispadról a vezetőedzőt.)

A nagy rivális Ferencvároshoz képest ma nagy a kontraszt: a zöld-fehérek évről évre nemzetközi kupák csoportkörében szerepelnek, dominálják a magyar bajnokságot – már hatodik éve –, ezért felmerül a kérdés, hogyan érhet ősrégi sikereinek szintjére a IV. kerületi csapat.

„Nem akarom az Újpest-szurkolókat megbántani, de

abban jelen pillanatban nem érdemes gondolkodni, hogy a Ferencvárossal versenyezzen az Újpest.

Abban viszont igen, hogy a Ferencvárost távolabbról üldöző csapatok közé odaérjen, a dobogós helyekért zajló küzdelemben ott legyen, de ehhez is látni kell, hogy még a Ferencváros üldözőihez képest is milliárdos hézag van a költségvetést tekintve, több milliárdos befektetésre van szükség.”

Azt pedig a tulajdonos tudja megmondani, hogy milyen ütemezéssel kívánja felépíteni a befektetést, ha gyors a tempó, akkor akár egy-két éven belül is dobogóért küzdhet az Újpest; az a kérdés, hogy mi a Mol célja.

A sors különös fintora, hogy a Mol korábban évekig befektetője volt a néhány szezonon át nagy Fradi-rivális fehérvári labdarúgócsapatnak, tehát a tulajdonosról lehet már tapasztalata a sportközgazdásznak is.

„Látszik, hogy a Molnál megvan az a pénzösszeg, amit el tudnak költeni egy ilyen projektre. Egészen biztos, hogy magasabb gazdasági szinten szeretnék működtetni az Újpestet, mint korábban. Azt látni kell, hogy a Fehérvárnál nem tulajdonos, csak szponzor volt a Mol, egészen más jellegű kapcsolat lesz ez most. De látva, hogy milyen befektetése volt a Molnak Fehérváron, azt gondolhatjuk, hogy Újpesten is hasonló szint elérése a cél, sportszakmailag is. Az ütemet pedig meglátjuk” – nyomatékosította Szabados Gábor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »