Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte el az Európai Év Fája címet 2021-ben

Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte el az Európai Év Fája címet 2021-ben

Nyitókép: treeoftheyear.org/reprofotó

14 ország fái versenyeztek egymással idén az Európai Év Fája címért, összesen több mint 600 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson.

Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte el az Európai Év Fája címet 2021-ben: 104 264 rekordszámú szavazatot zsebelt be a versenyen, a riválisait messze lekörözve.

Hírdetés

Az ezüstérem Olaszországba került, a harmadik helyezett pedig az Ősi platán lett Oroszországból. Az idei versenyen összesen 604 544 szavazatot gyűjtöttek a jelölt fák.

Magyarországot a mélykúti júdásfa képviselte, amely 2020, októberében 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Az európai versenyen 31 867 szavazattal a 8. helyet szerezte meg. A Szlovákiát képviselő dernői kocsányos tölgy az utolsó előtti, 13. helyet szerezte meg 30 058 szavazattal.

Erre a magyarországi és szlovákiai fára szavazhatunk az Európai év fája versenyen

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet kulturális és természeti értékeinkre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők, a helyi közösség számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

evfaja.okotars.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »