A közösséget és az egészséget szolgálja a Csíki negyedi új sporttelep

A közösséget és az egészséget szolgálja  a Csíki negyedi új sporttelep

Sepsiszentgyörgy minden városrészében szükség lenne egy olyan sportbázisra, mint amilyent a hét végén vehettek birtokukba a Csíki negyedben élő családok, gyermekek és felnőttek közösen. Az új szabadtéri létesítmény szombati avatóján résztvevők körében nem véletlenül fogalmazódott meg ez a gondolat, az önkormányzat beruházása révén ugyanis a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas, korszerű felszereltséggel és biztonsági elemekkel ellátott, a sportolás és játék lehetőségét szavatoló sportkomplexumot adtak át az egyik legnépesebb lakónegyed közösségének.

A Csíki negyed egykori futballpályája helyén megvalósult, mintegy hétezer négyzetméternyi szabadtéri beruházás nyomán egy műfüves focipályát, illetve tartán borítású kosárlabda-, röplabda-, lábtenisz- és tollaslabdapályát alakítottak ki – mindegyik LED világítási rendszerrel ellátott, bekerített terep –, emellett fitnesz­gépek, egy kisebb homokozó és játszótér, zöldövezet és mellékhelyiségek is az érdeklődők rendelkezésére állnak. A létesítményt annak jellegéhez illően a szervezők – az önkormányzat, partnerségben a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókjával, a városi szociális igazgatósággal, a Gödri Ferenc Általános Iskolával, a sportiskolával, valamint a református és katolikus egyházak közreműködésével – egész napot felölelő programsorozattal nyitották meg és adták a Csíki negyediek használatába.

S hogy milyen nagy szükség volt erre a sportkomplexumra, azt talán a környékbeli gyermekek bizonyították a legjobban, akik már a hivatalos megnyitóbeszédek előtt bejárták, használatba vették a kisebb-nagyobb tereket. A focipályán öt lelkes kissrác rúgta fáradhatatlanul a labdát, akik lapunknak azt mondták, nagyon örülnek az új lehetőségnek. „Itt este tízig is lehet nyugodtan játszani, anyukám biztosan elenged” – jegyezte meg mosolyogva egyikük.

A mozgásra épülő, zenés és táncos momentumokkal tarkított programot Veres-Nagy Tímea, a Sepsi Helyi Akciócsoport vezetője ismertette, majd Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szólt az érdeklődőkhöz, kiemelve: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fontos, hogy a város minden szegletében megújuljanak a terek, élettel legyenek tele a tömbháznegyedek. Reményét fejezte ki, hogy az új sportbázis a Csíki negyediek örömére válik, egészségüket is szolgálja a jövőben, ugyanakkor arra kérte a lakosságot, vegyék úgy birtokukba a létesítményt, hogy mindig legyen élettel teli, vigyázzanak rá, segítsék a gondnokságot, hogy a sportpályák sok éven keresztül használhatóak legyenek.

Hírdetés

Dénes Előd, a református vár­templom lelkésze a szentírásból felolvasott ige és áldás mellett személyes élményeit elevenítette fel. Elmondta, gyermekként ő is játszott még az egykori Csíki negyedi focipályán, s nagy öröm számára, hogy ma kibővült formában ismét megadatik ez a lehetőség az ott élőknek. „A sport nagyszerű lehetőség arra, hogy közösségben legyünk másokkal, önfegyelemre tanít bennünket” – hívta fel a figyelmet, és azt kívánta, hogy az új sportbázis legyen az öröm, a feltöltődés és kikapcsolódás, a családok közös időtöltésének helye.

Kertész Dávid, a sepsiszentgyörgyi labdarúgóklub alelnöke szintén emlékeihez tért vissza köszöntőjében, és elmondta, az egykori Csíki negyedi focipályán – ahol abban az időben már elektromos eredményjelző tábla is működött – nemcsak focizott, de szurkolt is a hajdani rangadókon. Az új sportbázist hasznos beruházásnak tartja, álláspontja szerint a város minden szegletében elkelne egy-egy hasonló beruházás. Úgy vélte, az új pályákon sportoló gyermekekre, fiatalokra kiemelten figyelniük kell az edzőknek, sporttanároknak, mert ezeken a tereken „kipattanhatnak, nőhetnek fel jövőbeli komoly sportolók”.

A verőfényes napsütés ellenére a pályaavatón többen kipróbálták a létesítmény elemeit, a nagy focipályán kitartó fiúk, a kisebbik műfüves pályán lelkes lányok rúgták a bőrt, de akadt lábteniszező páros is, valamint felnőttek, akik a kosárlabdapalánkot vették célba, és a fitneszgépeken is többen mozogtak. Szávuly Balázs hangulatos gitárelőadását követően a szervezők megmozgatták a látogatókat, volt sportkóstoló, gyermekfoglalkozások és ügyességi verseny is.

A közel 4,2 millió lej értékű beruházás a Regionális Operatív Programban elnyert támogatás révén valósult meg, ebből Sepsiszentgyörgy önkormányzatának az önrésze 2,4 millió lej volt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »