Nagy a tétje az írásbeli vizsgáknak (Érettségi)

Nagy a tétje az írásbeli vizsgáknak (Érettségi)

Mától a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával folytatódik a június 17-én képességpróbákkal indított érettségi. A dolgozatok digitális javítása miatt a román nyelv és irodalom vizsgán az idén érettségiző magyar tagozatos diákok kétszeres hátrányban vannak román társaikkal szemben, ezt két alkalommal jelezte alapos szakmai indoklás kíséretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak (CNCD), amely megállapította, hogy a helyzet diszkriminatív, ám az oktatási minisztérium mindeddig nem hozott döntést az orvoslásra.

„A kisebbségi diákok dolgozatainak olyan megyékben történő javítása, ahol nincsen kisebbségi oktatás, illetve ahol a pedagógusok nem rendelkeznek azon szakmai és módszertani kompetenciákkal, amelyek szükségesek egy nem anyanyelvi diák specifikus nyelvi kompetenciáinak objektív értékelésére, tovább ronthatják a vizsgaeredményeket, továbbá súlyos következményei lehetnek a kisebbségi diákok boldogulása, továbbtanulása tekintetében” – áll az RMPSZ indoklásában. A szervezet elnöksége kérte az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot, hogy sürgősségi eljárással állapítsa meg az érettségi vizsga értékelési rendszere által okozott potenciális hátrányos megkülönböztetési helyzet fennállásának lehetőségét, tette ezt annak érdekében, hogy már ebben a nyári vizsgaidőszakban a romániai magyar diákok dolgozatait kisebbségi oktatással rendelkező megyékben, ezen a téren szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok értékelhessék.

Hírdetés

A kétszeres hátrányos megkülönböztetés abból származik, hogy az idén érettségiző magyar diákok még a román társaikéval azonos tanterv és tankönyvek alapján tanulták a román nyelvet és irodalmat, valamint a vizsgakövetelmények is azonosak, a márciusi próbaérettségi minden eddiginél gyengébb eredményeiből pedig kiderült, hátrányosan érinti a magyar diákokat, hogy a korábbihoz hasonlóan nem olyan megyében értékelik dolgozataikat, ahol működik kisebbségi nyelvű oktatás. Jó példa erre a háromszéki diákok próbaérettségi eredménye, itt minden eddiginél nagyobb volt a különbség románból a magyar és a román tagozatos diákok eredménye között, a 811 magyar próbavizsgázó csupán negyede (25,40 százalék) érte el az ötös átmenőt, míg a román tagozatosok 70 százalék fölött teljesítettek.

A mai román nyelv és irodalom vizsgát kedden a reál szakosok számára a matematika, a humán osztályokban a történelem írásbeli követi, egy nap szünet után csütörtökön a választható tárgyból vizsgáznak az idei és korábbi végzősök, az utolsó írásbelit pénteken tartják magyar nyelv és irodalomból. Háromszéken 1118 idei és 190 korábbi végzős iratkozott be az érettségire, közülük 910-en magyar tannyelvű osztályban végezték a középiskolát. Az előzetes eredményeket július 8-án teszik közzé, aznap délután lehet benyújtani az óvásokat, a végleges eredményeket július 12-én hirdetik ki.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »