Pellegrini aláírta a közmédia átalakításáról szóló törvényt

Pellegrini aláírta a közmédia átalakításáról szóló törvényt Balaskó Réka2024. 07. 01., h – 08:21

Az RTVS megszüntetéséről és az új STVR létrehozásáról szóló törvény éjfél előtt megjelent a Törványtárban is, és így hatályba lépett.

 Ahhoz, hogy a törvény július 1-jétől, hétfőtől hatályos legyen, éjfélig még közzé kellett tenni a Törvénytárban. Pellegrini korábban azt mondta, hogy a törvényt a jövő héten írja alá, miután részletesen áttanulmányozta azt, ez azonban késleltette volna a hatályba lépést.

Hírdetés

„Fontosnak tartom, hogy részletesen megismerjem a törvény jóváhagyott szövegét, különösen egy olyan helyzetben, amikor ez a törvény jelentős figyelmet kap itthon és külföldön egyaránt” – mondta június 26-án, szerdán, mielőtt a brüsszeli csúcstalálkozóra utazott volna.

A törvény értelmében a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót kilenctagú testület fogja megválasztani, amelynek négy tagját a kulturális minisztérium jelöli. A tanácsadó testület a kilenctagú etikai bizottság lesz. Ez felügyeli az újságírói munka etikai normáinak betartását az RTVR-ben, és intézkedéseket javasol ezek betartatására. A bizottság tagjait a testület elnöke választja meg az egyes területeket képviselő szervezetek javaslata alapján. A jogszabály az STVR testületeinek létrehozását is tárgyalja.

Az STVR köteles lesz közvetíteni a himnuszt a televízióban és a rádióban 23:30 és 00:30 között. A televízió és a rádió fő feladatai között lesz legalább három televíziós műsorszolgáltatás sugárzása is, eddig a törvény két ilyen sugárzását írta elő. A fő tevékenységek közé tartozik majd a külföldön élő szlovákoknak szóló műsorok sugárzása is.

Mind az ellenzék, mind az RTVS alkalmazottai, akik nem értettek egyet a közszolgálati műsorszolgáltató megszüntetésével, többször is a műsorszolgáltató politizálásáról beszéltek, és a megszüntetést csupán a főigazgató leváltására és az STVR új vezetőségének beiktatására tett kísérletnek minősítették.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »