Soltész Miklós Nagytúron: napjainkban történelmi jelentőségű a magyarok és szlovákok kapcsolata

Soltész Miklós Nagytúron: napjainkban történelmi jelentőségű a magyarok és szlovákok kapcsolata

Az Ipoly mente számára történelmi jelentőségű templomszentelésre került sor február 11-én, Nagytúron. Javarészt önerőből építették fel 2011 és 2014 között a Tours-i Szent Márton-templomot. A kezdeményezést hathatósan támogatta az anyaország is. Az ünnepi szentmisén és felszentelésen részt vett Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ünnepi beszédében többek között a magyar–szlovák kapcsolatokról is szólt.

Mint kifejtette: a templomszentelés a magyarok és szlovákok közös ünnepe, ami nagyszerű dolog a mai világban.

Jelezte, Jézus Krisztus apostolaival együtt egy erős alapot hagyott ránk, ezt tovább kell építenünk. Mint elmondta, az építkezés nem csupán a templomok állításából áll, a kereszténység lelki oldalát is erősíteni kell. Kétezer évvel ezelőtt megkapott kereszténységünket tovább kell vinnünk – hangsúlyozta.

A kereszténység mellett a Kárpát-medencei nemzeteket ezeréves kultúra és történelem köti össze. A nagyhatalmaknak sokszor nem tetszett a közös értékek képviselete, egymásnak ugrasztották nemzeteinket.

– szögezte le az államtitkár.

Hírdetés

Néhány évvel ezelőtt két nemzet közti történelmi megbékélést kezdett a magyar és a szlovák katolikus püspöki kar. Ezt a megbékélést erősíti a lelkivezetők és a hívek ténykedése, valamint az ilyen horderejű alkalmak, mint a nagytúri templomszentelés – magyarázta Soltész Miklós.

Napjainkra reflektálva megjegyezte: „Ahhoz, hogy kis nemzetekként megmaradjunk a térségben, nélkülözhetetlen a kereszténység. Nem szabad hagyni, hogy bárki is megtámadjon minket emiatt!”

Az együttműködés, együtt gondolkodás remek példáinak tartja az elmúlt években megvalósult templomfelújításokat, tanintézmények építését és megszépülését. „Tesszük mindezt a szlovákiai magyar emberekért, a szlovákiai szlovákokért, s tesszük ezt a közös történelmi gyökereinkért, kultúránkért és kereszténységünkért” – fogalmazott végezetül Soltész Miklós.

A február 11-ei templomszentelésről ITT olvashatnak bővebben.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »