Rohamosan veszít népszerűségéből Scholz kancellár pártja

Egy friss felmérés szerint eltolódtak a koalíción belüli erőviszonyok, a szociáldemokraták tovább szavazókat veszítettek.

Ez derül ki az RTL és az n-tv legújabb trendbarométeréből, amelyről a Focus német lap számolt be.

Hírdetés

Ha most vasárnap tartanák a szövetségi választásokat, a CDU/CSU a szavazatok 28 százalékára számíthatna, míg a szociáldemokraták (SPD) mindössze 19 százalékára. A Zöldek 23 százalékponttal továbbra is a második helyen maradnának, az Alternatíva Németországért (AfD) 9, a Szabad Demokrata Párt (FDP) 8 százalékot érne el. A Baloldali Párt (Die Linke) 4 százalékkal nem jutna be a a német szövetségi parlamentbe (Bundestag).

A tavalyi Bundestag-választás eredményeivel összehasonlítva látható, hogy a koalíción belül jelentősen változtak az erőviszonyok, a Zöldek 8,2 százalékponttal állnak a választási eredményük felett, az SPD 6,7, az FDP 3,5 százalékponttal teljesítene rosszabbul, mint 2021 szeptemberében.

Korábban részletesen elemeztük az ide vezető okokat, ami tény, hogy az SPD látványos vereségei a schleswig-holsteini és az észak-rajna–vesztfáliai tartományi választásokon éppúgy a lakosság nagy része és a politikai elit közötti politikai elidegenedés jelei, mint a csökkenő választási részvétel, valamint Olaf Scholz kancellár megnyilvánulásai, amelyek alapján a kritikák szerint egyszerre tűnik tétovának és arrogánsnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »