A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitását sürgette az ENSZ-főtitkár

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitását sürgette az ENSZ-főtitkár Mészáros Richárd2024. 05. 07., k – 17:19

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitására szólított fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint sürgette Izraelt, „ne súlyosbítsa tovább a helyzetet” a főként palesztin lakosságú Gázai övezetben.

„A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők lezárása különösen árt a már így is rettenetes gázai humanitárius helyzetnek” – szögezte le Guterres.

Izrael vasárnap, egy rakétatámadás után zárta le a Kerem Salom-i átkelőt, mely addig az övezetbe vezető legfontosabb út volt, a rafahit pedig kedden. Ezt követően az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) azonnal leszögezte: „a Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították”.

Hírdetés

Guterres kiemelte, hogy az övezetben emiatt akár „már ma este kifogyhat az üzemanyag”, valamint felszólította Izraelt és a Gázát ellenőrző Hamász iszlamista szervezetet, folytassák a tűzszünetet célzó tárgyalásokat.

„Azután, hogy több mint 1100 izraelit öltek meg a Hamász október 7-i támadásában, azután, hogy több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, nem volt még elég? Nem szenvedtek még el a civilek elegendő halált és pusztítást?” – tette fel a kérdést a főtitkár.

Guterres továbbá ismét felemelte szavát az izraeli hadsereg rafahi offenzívája ellen, a hadseregnek a rafahiakat távozásra szólító felhívásaival kapcsolatban pedig leszögezte: ma nincs Gázában biztonságos hely.

„Még Izrael legjobb barátai is világosan kimondják: egy Rafah elleni támadás stratégiai hiba, politikai katasztrófa és humanitárius rémálom lenne” – húzta alá a főtitkár, és felszólított „mindenkit, akinek befolyása van Izraelre, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt egy még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »