Mennyit költöttek az elnökjelöltek a kampányukra?

Mennyit költöttek az elnökjelöltek a kampányukra?

Az idei elnökjelöltek mindegyike a törvényes határidőn belül benyújtotta a kampánykiadásokról szóló jelentését. Ezt a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának sajtóosztálya közölte a szlovák hírügynökséggel

A közzétett jelentés szerint Andrej Danko közel 27 859 eurót, Patrik Dubovský 583 eurót, Forró Krisztián több mint 100 575 eurót, Štefan Harabin közel 57 755 eurót, Ivan Korčok több mint 499 eurót költött a kampányra. A jelentés szerint Igor Matovič és Milan Nahlik nem költött pénzt a kampányra, ők nulla eurót jelentettek, míg Marian Kotleba több mint 8 036 eurót, Ján Kubiš majdnem 139 899 eurót, Peter Pellegrini több mint 499 451 eurót, Róbert Švec pedig 4 498 eurót.

Amennyiben a beszámolókban eltérések mutatkoznak, a tárca magyarázatra szólítja fel a jelölteket. Ha törvénysértést állapít meg, a minisztérium a választási kampányról szóló törvény szerint fog eljárni.

A minisztérium a jelölt átláthatósági számlájával kapcsolatos szabályok megsértése esetén is intézkedni fog”

– emlékeztetett a sajtóosztály.

Hírdetés

A belügyminisztérium közölte, hogy nincs olyan határidő, ameddig a kampánykiadásokról szóló jelentésben és az átlátható számlán szereplő összes adatot ellenőrizni kell.

A törvénysértés felfedezésétől számított három éven belül azonban bírságot szabhat ki”

– közölte a belügyminisztérium a TASR-rel.

A minisztérium a honlapján tájékoztat arról, hogy ha egy jelölt túllépi a keretet, akkor a megengedett költségtérítés kétszeresének megfelelő összegű bírságot szabnak ki rá. A belügyminisztérium 2000 és 30 000 euró közötti bírságot is kiszabhat, ha a jelölt nem teljesíti a törvényben előírt bármelyik kötelezettségét.

A kampányfinanszírozási jelentéseket 11 jelölt nyújtotta be, bár Danko és Švec végül visszalépett az elnöki palotáért folytatott küzdelemtől. A jelöltek 500 000 eurót költhettek a kampányra. A jelölteknek a kampánypénzeket átlátható számlán kellett tartaniuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »