Révbe ért nyugati nyitás: 43 ország diplomatájával tartott diplomáciai találkozót a Jobbik

Révbe ért nyugati nyitás: 43 ország diplomatájával tartott diplomáciai találkozót a Jobbik

43 ország részvételével tartott diplomáciai reggelit pénteken a Jobbik – erről első körben Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője számolt be. Az Alfahír megkeresésére a Jobbik elnökhelyettese megerősítette: többnyire a háttérben, de évek óta fejlesztik diplomáciai kapcsolataikat, az idei év első találkozóján pedig már 43 ország képviseltette magát, közülük legalább tíz nemzet nagyköveti szinten.

A találkozón Gyöngyösi Márton mellett Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének tagja tartott beszédet, amit a küldöttek részéről kérdések is követtek.

Brenner Koloman beszédet tart a Jobbik diplomáciai találkozóján 2022. január 14-én.
Béli Balázs/Alfahír

Gyöngyösi Márton lapunknak azt mondta, minden képviselet elfogadta meghívásukat, nem volt egyetlen olyan diplomáciai testület sem, amely elutasítóan viszonyult volna hozzájuk.

Példának okáért a találkozón részt vett az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Ausztria, valamint a skandináv országok és a balti államok küldöttjei, ahogy több szomszédos országunk képviselője is.

Kérdésünkre a jobbikos politikus elárulta, legalább tíz ország nagyköveti szinten képviseltette magát, ami „nagyon megtisztelő” volt annak fényében, hogy a nagyobb követségek jellemzően külön alkalmaznak olyan diplomatákat, szakreferenseket, akik belpolitikai kérdésekkel foglalkoznak.

Hírdetés

A Jobbik diplomáciai találkozója résztvevőinek többsége 2022. január 14-én.
Béli Balázs/Alfahír

Mint megtudtuk, az eseményen Brenner Koloman többek között beszámolt az ellenzéki előválasztás tapasztalatairól és az azt követő választási előkészületekről, valamint tájékoztatást adott a programalkotási folyamatokról is.

Gyöngyösi Márton elsősorban külpolitikai kérdésekről beszélt, így leginkább az Európai Unió és Magyarország viszonyáról, valamint arról a „konkrét fenyegetésről”, ami az Ukrajna és Oroszország közötti háború esetleges kirobbanását jelentheti.

A diplomatákat a magyar vonatkozással kapcsolatban leginkább az érdekelte, hogy mi az EU és magyar kormány közötti feszültség oka. Gyöngyösi szerint ez egyértelműen a jogállamiság helyzetére és a demokrácia kérdéskörére vezethető vissza.

Gyöngyösi Márton beszédet tart a Jobbik diplomáciai találkozóján 2022. január 14-én.
Béli Balázs/Alfahír

Lapunknak hozzátette: szót ejtett az Oroszország és a Nyugat közötti feszültségről is, valamint arról, hogy Orbán Viktor Európai Unió-ellenes politikája alapvetően az oroszokhoz van igazítva – így Gyöngyösi szerint nem véletlen az sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban ismét találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Meglátásunk szerint a magyar kormány által folytatott, Európai Unió-ellenes külpolitika orosz érdekeket szolgál, ezért az április 3-i választásoknak az is tétje, hogy Magyarország a Keletet, vagy a Nyugatot választja-e

– fogalmazott az EP-képviselő.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »