Rezsire gyűjtenek a johanniták

Rezsire gyűjtenek a johanniták

Adománygyűjtő akciót hirdettek a magyar johanniták kárpátaljai templomok támogatására

Nagyszabású karitatív akciót indít a Johannita Rend Magyar Tagozata, amely megalapításának 100. évfordulóján száz kárpátaljai templom támogatásához keres támogatókat, mert az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a kárpátaljai gyülekezetek egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok áramellátását és fűtését – közölték az akció szervezői pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a „Szóljon 100 harang a békéért!” elnevezésű akció célja, hogy a templomok rezsiköltségét fedezni tudják a következő néhány évben, és

„egy harang se némuljon el”.

Hírdetés

„Az elhúzódó orosz-ukrán háború drasztikusan átalakította a kárpátaljai falvak és városok mindennapjait: a településeken alig maradtak férfiak, sok család Magyarországra vagy Nyugat-Európába menekült, otthon leginkább idősek, nyugdíjasok maradtak. Mindez a kárpátaljai gyülekezetek életére is hatással van. A szovjet időszak óta a templomok fenntartását a perselypénz, vagyis a gyülekezet tagjainak adományai biztosítják. Ám mivel a hívők egy része a háború miatt kénytelen volt elhagyni otthonát, egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok fűtését, áramellátását, félő, hogy a következő időszakban egyre több településen némulnak majd el a harangok” – idézték a közleményben Tomcsányi Istvánt, a Johannita Rend Magyar Tagozatának vezérlő kommendátorát.

Kifejtették, hogy Kárpátalján 101 református templomban van harang, és körülbelül ugyanennyi római katolikus, valamint 37 görögkatolikus templomban miséznek magyar nyelven.

A szervezet a budapest-johannita.hu/adomany oldalon sorolja fel azt a száz kárpátaljai települést, amelynek a gyülekezetét célzottan lehet segíteni, ezek között van például a beregszászi járáshoz tartozó, alig több mint ezerfős Feketepatak, Huszt és Nagydobrony, de olyan nagyobb városok templomai is, mint Ungvár vagy Beregszász.

Az oldalon bankkártyás fizetéssel lehet adományozni, de a támogatásokat a Johannita Rend Magyar Tagozata bankszámlájára is várják, a közleményben a kiválasztott település vagy a Kárpátalja névvel.

„Azoknak az adományát, akik az átutaláskor nem jelölnek meg egy konkrét települést, a legrászorultabb, legnagyobb bajban lévő gyülekezeteknek juttatjuk el” – mondta a közlemény szerint Tomcsányi István, hozzátéve, hogy a magyar johanniták június 30-i, margitszigeti rendezvényén is át lehet adni a támogatást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »