Július 1-je a legutolsó határidő a halasztott adóbevallás leadására és az adó befizetésére

Július 1-je a legutolsó határidő a halasztott adóbevallás leadására és az adó befizetésére

Nyitókép: SITA

A határidőt meghosszabbító adóalanyok esetében az adóbevallás benyújtásának és az adó befizetésének a határideje július 1., hétfő. Tekintettel arra, hogy június 30-a vasárnapra esik, a határidő a következő munkanapra tolódott. Ennek a kötelezettségnek 293 923 adózónak kell eleget tennie.

A 2023-as adóidőszakról eddig több mint 1 millió 177 ezer adóbevallás érkezett be a Pénzügyminisztériumba, akiknek július 1-ig van meghosszabbított határideje, Ez a legutolsó határidó az adókötelezettség teljesítésére. Ebben a meghosszabbított időszakban nem csak az adóbevallást kell benyújtani, hanem az adót is be kell fizetni, további hosszabbítási lehetőség ugyanis már nincs.

Hírdetés

Az adóügyintéző legkésőbb a meghosszabbított határidőt követő 40 napon belül köteles a jövedelemadó túlfizetést visszaszolgáltatni. A rendes adóbevallásban az adózók a befizetett adó két százalékát is feltüntethetik. Ha az adózó az adót a meghatározott határidőn belül nem tudja megfizetni, az adófizetés elhalasztását vagy részletfizetést kérhet az adókezelőtől.

Ilyen esetben viszont nem rendelkezhet adója 2 százalékának odaítéléséről. Az adóügyintéző a kérésnek eleget tehet, ha az adó megfizetése a létfenntartást veszélyeztetné, bevételcsökkenés következne be, az adó megfizetése a fizetésképtelenséget növelné, vagy egyéb súlyos ok miatt. A kérelemnek világos indokokat és olyan igazoló dokumentumokat kell tartalmaznia, amelyek igazolják az adóalany állításait. Ezen követelmények hiányában a kérést nem fogadják el. Az adózónak a kérelemben meg kell adnia a törlesztőrészletek összegét és a lejárati vagy halasztási időszakot is.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »