Razziáztak a badacsonytomaji városházán

Razziáztak a badacsonytomaji városházán

Adónyomozók a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki őket.

A beidézett dolgozók többsége olyan, idősebb korosztályhoz tartozó, helybeli családos asszony volt, akiknek eddig nem volt dolguk a hatóságokkal, ezért a bűnügyi nyilvántartásba vételük nagy visszhangot váltott ki a településen − írja a 24.hu a település korábbi alpolgármesterére hivatkozva.

Hartai Béla a portálnak közölte,hogy az alkalmazottakat a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki. Hartai szerint az érintettekkel Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László kötött a 2,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás terhére fejenként egymillió forint körüli összegekről szóló szerződést az előző önkormányzati választás előtti időszakban, jóllehet az alkalmazottak valós munkát nem végeztek a projektben.

Hartai, aki nemrég bejelentette, hogy júniusban jelölteti magát a városvezetői posztra, azt is elmondta: az önkormányzat ügyvédje kapott megbízást arra, hogy a meggyanúsított alkalmazottakat képviselje a büntetőügyben.

Hírdetés

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban pénzbírságot szabott ki az önkormányzatra az uniós támogatás törvénysértő kezelése miatt. Már akkor megállapították, hogy a polgármester 61,7 millió forintot osztott szét szabálytalanul projektmenedzseri tevékenység címén. A pénzből a városházi alkalmazottak mellett az akkori jegyző is részesült, aki a többieknél jóval nagyobb, 5,5 milliós megbízási szerződést írt alá a polgármesterrel.

A pénzosztás miatt a korábbi jegyzőt és a polgármestert másfél évvel ezelőtt meggyanúsították. Polt Péter legfőbb ügyész 2022 novemberében egy parlamenti kérdésre árulta el, hogy az akkori aktuális állapot szerint két személy ellen zajlik eljárás jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség miatt.

A 2018-ban elnyert támogatás szabálytalanságainak feltárására az elmúlt években komoly energiát fordítottak a hatóságok. Az uniós pénzügyi csalásokkal foglalkozó OLAF például olyan fontosnak tartotta a vizsgálatot, hogy a helyszínre küldött ki ellenőröket, akik a polgármesteri hivatalban és a polgármester lakásán is kutakodtak a pályázati dokumentumok után. 2020 tavaszán pedig – szintén a Veszprém megyei NAV-központban – tartottak kéthetes monstre kihallgatás-sorozatot, ahol az önkormányzat jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőivel próbálták tisztázni a döntési felelősség kérdését.

Az önkormányzatnak azonban nemcsak a pénzügyek menedzselésével volt problémája: nem sikerült megszervezni a beruházás lebonyolítását sem, és ezért évekig állt az építkezés. Végül, hogy elkerüljék teljes csődöt jelentő pénzvisszafizetést, a képviselő-testület 2022 végén úgy döntött, hogy átadják a kivitelezési feladatokat a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek, amely a körzet országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor által irányított területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős minisztérium alá tartozik. A cég tavaly év végén fejezte be a munkálatokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »