Potápi Árpád János: a hétvégi magyar iskolák a magyar közösségek motorjai

Potápi Árpád János: a hétvégi magyar iskolák a magyar közösségek motorjai

A hétvégi magyar iskolák a magyar közösségek motorját jelentik, hiszen azzal, hogy a szülők beadják oda tanulni a gyermekeiket, maguk is az egyesület részévé válnak – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Potápi Árpád János kiemelte, a gyermekek így megőrzik identitásukat, melyet a kormány az iskolák által meg tud erősíteni. Hozzátette, ehhez az országvezetés minden rendelkezésére álló segítséget megad, legyen szó szakmai támogatásról vagy pályázatok kiírásáról.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, a kormány minél több leendő magyar egyetemistára is számít a diaszpórából, ezért az országhoz közelebb – Ausztriában, Németországban – élő magyar gyermekeket ahhoz is hozzásegítik, hogy akár magyar érettségit tudjanak tenni.

Hírdetés

Az államtitkár ismertette, a hétvégi iskolák számára rendezvények szervezéséhez kiírt 500 millió forintos keretösszegű pályázatra csaknem 1 milliárd forintos támogatási igény érkezett. Hozzátette, a kormány igyekszik minden iskolán, egyesületen és közösségen segíteni.

Az államtitkár említést tett a Kőrösi Csoma Sándor-programról is, ahol 2013 óta ösztöndíjasok kilenc hónapon át segítik a hétvégi iskolák munkáját, emellett hamarosan kezdődnek a nyári táborok és a szabadegyetemek is. Ezek nemcsak szórakozási lehetőségek, hanem esély arra, hogy közéleti emberekkel, politikusokkal találkozzanak a fiatalok és szakmai előadásokat hallgassanak meg – mondta.

Az államtitkár elmondta, ezekben az iskolákban a gyermekek egyebek mellett magyar nyelvet és helyesírást tanulhatnak, emellett megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrtörténettel. A hagyományőrzésnek is nagy szerepe van, hiszen a gyermekek jeles néprajzi alkalmakra, egyházi és nemzeti ünnepekre is készülnek, fellépnek különböző közösségek előtt.

Potápi Árpád János a rádióinterjúban ismertette, a hétvégi iskolákban mintegy 11 ezer magyar gyerek tanul, akikkel csaknem ezren foglalkoznak hétről hétre. Megjegyezte, a Hétvégi magyar iskolák találkozóján Budapesten mintegy százan vettek részt, legmesszebbről a kaliforniai Oaklandből érkezett Magyarországra egy tanárnő, hogy az ottani iskolát képviselje.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »