Podcastsorozatot indított a Concilium nemzetközi teológiai folyóirat

Podcastsorozatot indított a Concilium nemzetközi teológiai folyóirat

2021 őszén indult el a Concilium nemzetközi teológiai folyóirat podcastsorozata azzal a céllal, hogy a folyóiratban publikáló teológusok gondolatait a szélesebb közönséggel is megismertessék. A beszélgetések házigazdája Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora, aki második éve tagja a folyóirat szerkesztőbizottságának.

A podcast első vendége Susan Abraham, a Concilium folyóirat főszerkesztője volt, majd Andrea Vicinivel (Boston) és Margit Eckholttal (Osnabrück) készült interjú.

A sorozat februári epizódjának vendége Martin Lintner, a Brixeni Filozófiai és Teológia Főiskola professzora volt. A beszélgetés során egy látszólag tudománytalan kérdésből kiindulva – Vajon a kutyák is a mennybe jutnak haláluk után? – mutatta be az állatetika legfontosabb teológiai szempontjait.

Lintner professzort az állatok iránti gyermekkora óta tartó érdeklődése indította arra, hogy később, már teológusként az emberek és az állatok közötti viszonnyal foglalkozzon. Bár az egyházi hagyomány erről keveset beszél, mégis fontos, hogy a témával kapcsolatos társadalmi párbeszédben a teológusok is szóhoz jussanak. Az állatokkal szembeni felelősség a teremtett világgal szembeni felelősségünk része, és fontos, hogy tiszteljük az állatok egyes fajtákra jellemző szükségleteit.

A témáról részletesebben Martin Lintner 2017-ben megjelent állatetikai monográfiájában (Der Mensch Und Das Liebe Vieh. Ethische Fragen Im Umgang Mit Tieren, Tyrolia Verlag) olvashatunk.

A podcastsorozat első négy epizódja az alábbi linkekre kattintva hallgatható meg angol, illetve német nyelven:

Hírdetés

Ep.1. Susan Abraham: https://www.youtube.com/watch?v=GqGyy81kLLY&t=67s

Ep.2. Andrea Vicini: https://www.youtube.com/watch?v=tCFIZiU93nk&t=73s

Ep.3. Margit Eckholt: https://www.youtube.com/watch?v=UPi-10xHqXI&t=12s

Ep.4. Martin Lintner: https://www.youtube.com/watch?v=vpce4CtHIM0

Forrás és fotó: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »