Egyedi kiadvány a magyarországi zsidó holokausztról

Egyedi kiadvány a magyarországi zsidó holokausztról

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában jelent meg „A magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiája”. Az e-könyv koncepciót a 2023 januárjában elhunyt Gerő András történészprofesszor alakította ki. A fejezetek szerzői Ökrös Fruzsina és Bolgár Dániel.

A 2023 januárjában elhunyt Gerő András történészprofesszornak volt egy régóta dédelgetett álma: a magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiájának megjelentetése. Magyarországon eddig soha nem jelent meg olyan kiadvány, amely enciklopédikus formában tárgyalta volna a magyarországi zsidó holokausztot. Ez a könyv tehát a maga nemében az első – írja a XX.Század Intézet a közleményében.

„Az egész kötet kialakításakor az volt ennek a célja, hogy legyen egy biztos kapaszkodója mindenkinek, akit érdekel a magyarországi holokauszt, a zsidóság történelmének ez a fejezete, hogy tudjon hova nyúlni, és ott megtalálja azokat az alapvető információkat, amikre szüksége lehet. Természetesen megtalálhatóak benne fogalmak, személyek, térképek, egy kronológia is, ami egészen 1848-tól napjainkig öleli fel a magyarországi zsidó történetnek a legfontosabb állomásait, de emellett olyan különlegességek és hiánypótló dolgok is vannak benne, mint például egy az áldozatok számára vonatkozó, az eddigi kutatásokat összevető, azt értelmező rész, vagy egy statisztikai adattár” – mondta kötetről Baczoni Dorottya az InfoRádióban.

Hírdetés

A XX.Század Intézet igazgatója kiemelte, hogy a kiadvány legegyedibb része az antiszemita értelmező zsebszótár, ami segítséget jelent ahhoz, hogy megértsük, hogy az antiszemita érzületű csoportok beszédmódjában mi volt az a szókészlet, amit alkalmaztak. Hozzátette, hogy az azóta már elhunyt Gerő András történészprofesszor azzal a szándékkal látott munkához, hogy létrehozzon egy olyan kötetet, ami alapul szolgál a zsidósággal kapcsolatos évtizedes vitáknak, illetve hiteles információkat tartalmaz minden olvasó számára.

A kisenciklopédia kilenc fejezetre osztva foglalkozik a magyarországi zsidó holokauszt előzményeivel és eseményeivel. A Gerő András jegyezte előszót követően azt vizsgálja, hány áldozata volt a magyarországi holokausztnak. Statisztikai adattára bemutatni kívánja mindazt, ami jelentőséggel bírhat a holokauszt társadalmi–gazdasági értelmezésében. Magyarországi zsidó történeti kronológiája a magyar polgári államalapítástól, 1848-tól jószerivel napjainkig nyújt áttekintést a magyar zsidóságot érintő eseményekről.

„A kötetből a magyarországi zsidó holokauszt részletkérdéseit ismerjük meg, azonban, ha figyelmesek vagyunk, akkor a mozaikokból összeáll előttünk a teljes kép is. Gerő András életműve jelen kötettel válik teljessé” – hívja fel a figyelmet bevezető gondolataiban Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »