Nagy nap közeledik, ezt nem hagyhatják ki a sörimádók

Nagy nap közeledik, ezt nem hagyhatják ki a sörimádók

Május utolsó szombatján újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. Knap Gábor főszervező az InfoRádióban elmondta: az idei Nyitott főzdék napján a különleges fűszerekkel készülő sörök lesznek a középpontban.

Május 25-én, szombaton ismét megnyitják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy vendégül lássák a sörszerető közönséget a Nyitott főzdék napján. Idén a különleges fűszerekkel készülő sörök kerülnek a középpontba. Országszerte változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várják a látogatókat a hazai kisüzemek.

Knap Gábor főszervező az InfoRádióban elmondta: immár ötödik alkalommal rendezik meg a Nyitott főzdék napját, amelyhez idén eddig mintegy húsz kisüzemi sörfőzde csatlakozott. A rendezvény ötlete a Covid-időszak kellős közepén fogalmazódott meg, amikor a főzdék legnagyobb értékesítési volumenét biztosító vendéglátóipar szinte teljesen leállt, és ezáltal nagy bajba kerültek a kisüzemek.

A szervezők akkor határoztak úgy, hogy egy programsorozat keretében el kellene vinni az embereket oda, ahol a söröket készítik, és jó lenne nekik megmutatni azt is, hogy milyen alapanyagokból, illetve milyen eljárással készülnek a kisüzemi sörök.

Knap Gábor hozzátette: három kötelező programpontot kell teljesíteniük a rendezvényhez csatlakozó sörfőzdéknek:

 • látogatható legyen a vendégek számára és meg lehessen nézni belülről az adott üzemet,
 • a bejárási lehetőség mellett meg lehessen nézni azt is, hogy milyen folyamatok során születik a sör,
 • kóstolási és vásárlási lehetőség.
 • A főszervező elmondta: mindezek mellett további érdekes programokkal is készülnek, melyek sora még bővülhet a következő hetekben, ugyanis az előző években is jellemző volt, hogy még az utolsó napokban is csatlakoztak üzemek a kezdeményezéshez. Kiemelte, hogy idén egy igazán kivételes helyszínen egy külön rendezvénnyel is készülnek, amely a hivatalos program része lesz, és két héttel a Nyitott főzdék napja előtt tartják.

  Hírdetés

  Természetesen az időjárástól is függ, hogy mennyien vesznek majd részt a programokon, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint idén is több ezer sörkedvelő megjelenésére számítanak a főzdék országszerte. Az eddigi jelentkezések alapján Vastól egészen Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéig számos helyen nyitva lesznek a kisüzemi főzdék a nagyközönség előtt.

  „A szervezőkön és a programokon nem fog múlni, hogy megint akár tízezrek elmenjenek sörfőzdéket nézni”

  – állapította meg Knap Gábor.

  Idén a Nyitott főzdék napjának kiemelt témája a sör és a fűszer lesz. A különféle fűszerek használata – a csalántól a szerecsendión át a citrushéjig – ugyanis az évszázadok alatt általánossá vált az egyes sörkultúrákban. Knap Gábor szerint ezért számos klasszikus sörtípus besorolható a „sör és a fűszer” kategóriába, de lesznek olyan kisüzemek is, amelyek kifejezetten a Nyitott főzdék napjára meghökkentő, fűszeres sörök bemutatásával készülnek.

  A főszervező végül elmondta azt is, hogy a látogatók szavazatainak összesítése után

  megválasztják a nyitott főzdék legnépszerűbb sörét is.

  A szavazatokat a rendezvény hivatalos honlapján lehet leadni, ahol egy térképen már az is látható, mely főzdék igazolták vissza, hogy május 25-én bejárási lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek.

  Az elmúlt években a kezdeményezésnek köszönhetően mintegy negyven különféle sörfőzde nyílt meg a vendégek előtt országszerte, és a szervezők számításai szerint körülbelül négyszáz csoportos főzdelátogatás valósult meg.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »