Oroszország kész tárgyani az ukrajnai háború lezárásáról

Oroszország kész tárgyani az ukrajnai háború lezárásáról

Oroszország jelezte, hogy kész tárgyalni az ukrajnai háború lezárásáról, és tárgyalódelegációt küldeni Törökországba, a tavaly már megkezdett békefolyamat folytatásaként. Az oroszok nem először tesznek hasonló kijelentéseket, ám ezúttal Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó nyilatkozott a TASS orosz hírügynökségnek. Megyinszkij részt vett a 2022 tavaszán zajló béketárgyalásokon is – akkor a britek (és az amerikaiak) ellenállásán bukott el a béke.

idézte a Portfólió Megyinszkijt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő pár napja ismét közölte, hogy Ankara kész helyszínt biztosítani a tárgyalásokhoz.

Alig pár napja az ukrán vezetés és a nyugati politikai fősodor azt állította, hogy Oroszország nem hajlandó békét kötni. Ezt a narratívát úgy építették fel, hogy a béke a Nyugat számára csak akkor elfogadható, hogy az oroszok mindenestől kivonulnak Ukrajnából. Ha valaki tűzszünetet emleget, akkor a válasz az, hogy a tűzszünet csak időt ad Putyinnak, hogy újabb agressziót indítson. Hozzátesszük, hogy az ukrán elnököt törvény tiltja el attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon a békéről.

Hírdetés

Ugyanakkor az elmúlt napokban voltak enyhe jelzések az oroszokkal való tárgyalások irányába. Andrij Jermak február 25-én lényegében elismerte, hogy a Svájcban tervezett, állítólag 160 ország részvételével számoló békekonferenciára ezúttal az oroszokat is meghívnák. Ez eddig ukrán szempontból elképzelhetetlen volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az orosz parlamentben arról beszélt, hogy készen áll a párbeszédre az Egyesült Államokkal a „stratégiai stabilitásról”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »