Óriási rendőri készültség, déltől búcsúztatják Navalnijt

Óriási rendőri készültség, déltől búcsúztatják Navalnijt

Óriási rendőri készültség, déltől búcsúztatják Navalnijt Kulcsár Péter2024. 03. 01., p – 10:44

Közép-európai idő szerint délben kezdődik Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus gyászszertartása Moszkva külvárosában, Marjinóban. A temetésre ezt követően kerül sor a közeli Boriszovszkoje temetőben.

A szertartást online is közvetítik Navalnij YouTube-csatornáján. A február 16-án 47 évesen egy sarkköri börtönben váratlanul elhunyt ellenzéki politikus szóvivője arról beszélt, hogy a legtöbb temetési helyszín, amivel kapcsolatba léptek, megtagadta, hogy nyilvános búcsúztatást tartsanak.

„Néhány helyen azt mondják, hogy a helyiségek foglaltak, mások elküldenek, ha a Navalnij nevet meghallják. Egy helyen egyenesen azt mondták nekünk, hogy a temetkezési ügynökségeknek tilos velünk együttműködniük.” Navalnij szóvivője, Kira Jarmish a hét derekán még arról beszélt, hogy még mindig nem tudtak halottaskocsit találni, ami a holttestet a templomba szállítaná: „Ismeretlen emberek hívogatják a temetkezési vállalkozásokat, és fenyegetik őket, hogy ne vegyék át Alekszej holttestét.”

Hírdetés

Leonyid Volkov, Navalnij volt kabinetfőnöke azt mondta, aggódik amiatt, hogy mi történhet a moszkvai szertartáson. „Attól tartok, hogy meglepetések várhatók… Őszintén szólva, ahogy most beszélek, nem tudom, hogy valóban megengedik-e majd az embereknek, hogy elbúcsúzzanak Alekszejtől.” Az elmúlt években az orosz hatóságok keményen felléptek minden olyan akció ellen, amit a kormány bírálataként lehet értelmezni. A Navalnij halálára való megemlékezésre tett kísérleteket keményen visszaverték, az ideiglenes emlékműveket eltakarították, és több száz embert letartóztattak. A közösségi médiában csütörtök délután terjedő fotókon erős rendőri jelenlét és kordonok voltak láthatóak mind a templomnál, ahol a megemlékezést tartják, mind a temetőnél, ahol Navalnijt eltemetik. A RusNews nevű Telegram-csatorna azt is közölte, hogy a temetőt körülvevő minden utcai lámpára térfigyelő kamerákat szereltek fel.

A First Department – egy ügyvédekből és emberi jogi aktivistákból álló csoport – a közösségi médiában tanácsokat osztott meg azoknak, akik Navalnij temetésére készülnek. Figyelmeztetett a provokátorokként fellépő „kormánypárti aktivistákra”, és arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak éberek. „A szertartás után nem zárható ki az őrizetbe vétel… Maradjanak a biztonsági erők radarja alatt – ne használják a tömegközlekedést, és ne kérjenek papírokat a temetés utáni napokban”. A tanácsok között szerepel az is, hogy ne vigyenek magukkal olyan tárgyakat, amiken Navalnij fényképe vagy az orosz hatóságok által szélsőséges szervezetnek nyilvánított Korrupcióellenes Alapítványának szimbóluma látható.

Nem tudni, hogy Navalnij családjának mely tagjai vehetnek részt a temetésen, kivéve édesanyját, Ljudmilát, aki nemrég nyilvánosan megvádolta a hatóságokat, hogy visszatartják fia holttestét. Özvegye, Julija jelenleg vélhetően nem él Oroszországban, de letartóztatás fenyegeti, ha visszatér, mivel Navalnij csapatában dolgozik, és nemrégiben nyilvánosan Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta férje haláláért.

(444, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »