Orbán halálát kívánta az osztrák közmédia egyik vezetője

Orbán halálát kívánta az osztrák közmédia egyik vezetője

Komoly botrányt keltett és nemtetszést váltott ki Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatójának szerda esti Facebook-posztja, melyben Orbán Viktor magyar kormányfő halálát kívánta.

„Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és le is mondhatna”

– írta szerda esti Facebook-bejegyzésében Karl Pachner. Hozzátette, Európa boldogabb és békésebb lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül. Ezt követően pedig a magyar kormányfő testsúlyával is viccelődött egy sort, szerinte Orbán Viktor testsúlya nem éppen a legideálisabb, valamint a folytonos „izgalmi állapot” sem segít neki – írja a Magyar Nemzet.

Az osztrák újságíró azon háborodott fel ennyire, hogy a magyar kormány nem változtatta meg a már hosszú hetek óta ismert álláspontját − amely ellen a hét eleji brüsszeli csúcstalálkozón senki sem emelt szót − Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyházfő szankcionálásával kapcsolatban. Magyarország addig nem hagyta jóvá a hatodik szankciós csomag véglegesítését, amíg a pátriárka le nem került a büntetőintézkedések által sújtott személyek listájáról.

Karl Pachner szerint Orbán Viktor csak amiatt akarja zsarolni az uniót, hogy az nem nézi tétlenül a magyar korrupciót, a sajtószabadság és a jogállamiság leépítését. Ezt követően felháborodásának adott hangot, hogy a kormányfő hithű magyar katolikusként − Orbán Viktor egyébként köztudomásúan református − az orosz imperializmus érdekeit szolgálja ki.

Gyorsan bocsánatot kért…

Pachner aztán a bejegyzését törölte, majd csütörtök délután bocsánatot kért a durva megfogalmazás miatt.

Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből

írta.

Reagált a magyar külügy

Az esetre reagált a magyar külügy is, péntek reggelre bekérették a budapesti osztrák nagykövetet.

Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam

– írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Facebookon.

Az államtitkár azt írta: súlyosbítja a helyzetet, ha egy befolyásos újságíró, az osztrák közmédia igazgatója kívánja egy megválasztott vezető, a magyar miniszterelnök halálát.

Hírdetés

“Ez az önmagában is szörnyű megnyilvánulás az egész ország arculcsapása, hiszen a miniszterelnököt a magyar emberek választották meg”

– emelte ki Menczer Tamás.

Hozzátette: nyilvánvalóan Ausztriában is vannak hatóságok, amelyek a médiát felügyelik, és biztos ők is elfogadhatatlannak tartják, ami történt. Cselekedjenek! – szólított fel.

Magyar Levente: a magyarokat nem ócsárolhatja senki

Megengedhetetlen, hogy a magyarokat, demokratikusan megválasztott kormányukat vagy annak vezetőjét ócsárolják – erről beszélt Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a magyar közmédiának adott nyilatkozatában pénteken.

Magyar Levente az eset miatt az ausztriai követség ügyvivőjének kifejezte “a magyar kormány mély megütközését afölött, hogy a tegnapi napon az osztrák állami médiaszolgáltató egyik vezető beosztású munkatársa még a jelenlegi felfokozott európai politikai diszkurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak mondható szavakkal illette Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki mögött ráadásul a magyarok elsöprő többségének is a támogatása áll, ezáltal minden magyar sértve érezhette magát”.

Ezt számon kellett kérni az osztrák kormány képviselőjétől, aki egyébként elhatárolódott ezektől a szavaktól és kifejezte az együttműködés iránti szándékát – tette hozzá.

“Azt egyértelművé tettem mindazonáltal, hogy a jövőben ezeket a szavakat, hogyha elhangoznak, nem fogjuk tudni ennyivel elrendezni. Ezek a szavak túlmennek azokon a civilizációs normákon, amelyek Európában megengedettek még egy ilyen háborús időszakban is, amikor egyébként arra kellene minden erőnket fordítani, hogy együtt legyünk úrrá azokon a kihívásokon, amelyeket a háború lökéshullámai keltenek”

– fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

“Ausztriával mi jó viszonyra törekszünk, de sem Ausztriának, sem más külföldi szereplőnek nem fogjuk megengedni azt, hogy a magyarokat, a magyarok demokratikusan megválasztott kormányát, annak vezetőjét ócsárolják”.

tette hozzá Magyar Levente.

Az Osztrák Szabadságpárt politikusai lemondatnák Pachnert

„Ausztria szabad demokrácia, ha tehát valakinek efféle véleménye van, magát a demokráciát is sérti. Az osztrák külügyminisztérium álláspontja, amely a magánvélemény területéhez sorolja az elhangzottakat, már csak azért sem stimmel, mert Pachner az ORF köztelevízió alkalmazottja”

mondta Norbert Hofer, az FPÖ volt elnöke az esettel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek.

Hozzátette: Karl Pachnernek

“azonnal le kellene mondania, és ezt akkor is így gondolnám, ha a mi politikai családunkhoz tartozó személy nyilatkozott volna hasonlót. Sem Orbán Viktorról, sem Joe Bidenről, senkiről nem lehet ilyen stlíusú és tartalmú véleményt közzétenni”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Herbert Kickl, a párt jelenlegi elnöke Facebook-oldalán: „ez egyszerűen őrület és félelmetes! Ilyen hozzáállással Pachnernek nincs helye az ORF igazgatóságában. A lemondás az egyetlen lehetséges út a botrány után”. Kickl továbbá leszögezte, „az ORF károsítja Ausztria hírnevét”.

Körkép.sk, MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »