Sportálmok – önerőből

Sportálmok – önerőből

Varga Medgyes Renáta, Dunaszerdahely neves atlétája, a Megy Sport klub alapítója, vezetője és edzője, akit nemcsak a családi, hanem a keze alatt felnövekvő atlétageneráció sportsikerei is ösztönöznek.

Renáta a komáromi származású legendás DAC-futballista, Medgyes József lányaként már korán belecsöppent az élsport világába. Józseftől sajnos a családnak korán el kellett búcsúznia, de a sport szeretetét belenevelte gyermekeibe.

– A mi családunkban a sport körül forog a világ. Ha nem atlétika versenyre, akkor focimeccsre megyünk. Nagyjából ötödikes lehettem, amikor nyolcadikosokat, kilencedikeseket vertem meg atlétikában. Az volt a szerencsém, hogy a szomszédban lakott Pogány Misi, a kiváló atléta és edző. Misivel fedeztük fel a magasugrást, lényegében magasugró voltam nála, de mellette futottam is és távolba is ugrottam.

Az ifi Európa-bajnokságokat és világbajnokságokat ezután már nem hagyta ki, 14 évesen kijutott az Eb-re, hiszen korosztályos világcsúcstartó volt.

Hármasugrásban a vb-n 5., Eb-n 6. helyezett lett, és a legnagyobb sikere pedig a vb-ezüstérem volt magasugrásban.

– Később jöttünk csak rá, hogy igazából a távolugrás felelt volna meg legjobban nekem, mivel 169 cm-es magassággal én azért eléggé „limitálva” voltam magasugróként, még akkor is, ha a 188 cm-t is átugrottam. Közben 21 éves lettem, megszületett a lányom, Renike, így három évet kihagytam. Utána azonban arra gondoltam, hogy ha többet el szeretnék érni a felnőttek között, akkor áttérek a távolugrásra.

Renáta távolugróként is szép sikereket ért el, hiszen a felnőttek között az Eb-n a hetedik helyet szerezte meg. Egyéni csúcsa 679 cm volt.

Hírdetés

2008-ban megalapította saját sportegyesületét a Megy Sport klubot, ahol először saját magát menedzselte, hiszen a lánya mellett másra nem is nagyon jutott ideje, de a későbbiekben edzőként már a tehetséges fiatal sportolókat is segítette.

Leánya, Vodnyánszky Renáta tizennyolcszoros korosztályos szlovák bajnok távolugrásban, jelenleg a pozsonyi testnevelési egyetem hallgatója.

– Elég kemény, sérülésekkel tarkított három év van mögöttünk, de most elmondhatom, hogy rendben halad a felkészülés – mondja az anyuka.

– Ez az év még a felkészülés éve számomra, és egyfajta ugródeszka, hiszen most lépek az U20-ból az U23-ba. Jövőre vár rám az U23-as Eb, a felnőtt vb és a főiskolás universiade – veszi át a szót a fiatal tehetség, aki ha teljesíti a 635 cm-es nevezési szintet, mehet az Európa-bajnokságra. Jelenleg 626 cm az egyéni csúcsa, de bízunk benne, hogy ez sikerül.

Édesanyjához, Renátához focisták és kézilabdázók is járnak külön edzésekre, mozgásfejlesztésre.

– A Megy Sport klubhoz már 5-6 évesen lehet csatlakozni. Én annak vagyok a híve, hogy 12 éves korig nem lenne szabad fókuszálni valami konkrét versenyszámra.12 év felett azonban már pontos edzésterv szerint komoly munka zajlik.

A gyerekeknek azt is tudatosítaniuk kell, hogy a sport rengeteg lemondással és áldozattal jár, mondja az edzőnő, aki nyáron több turnusban tábort is szervez olyan gyerekek számára, akik ismerkednének az atlétikával. A tábor is elsősorban a mozgásfejlesztésről szól, és a Vámbéry Ármin Alapiskola lesz a helyszíne. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen, illetve a 0918 258 460-as mobilszámon lehet.

Megjelent a Magyar7 hetilap 21. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »