Jövőnk akkor lesz jó, ha saját magunk alakíthatjuk

Jövőnk akkor lesz jó, ha saját magunk alakíthatjuk

A dunaszerdahelyi X. Magyar Majális közéleti sátrának szereplői voltak többek között dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is.

Mindenképpen kívánatosnak érzem, hogy egy nyilvános rendezvény keretében is sokkal közvetlenebb kapcsolatba kerüljünk a magyarjainkkal. Ezért gondoltuk úgy a szervezők és az önkormányzat részéről is, hogy Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Csemadok szervezete saját képviseletében meghívja azokat az embereket, akik a társadalmi változásokhoz, meg a saját közös teendőinkhez leginkább hozzá tudnak szólni”,

indokolta Hájos Zoltán és Bárdos Gyula meghívását a rendezvény fő szervezője, Bugár György városi képviselő.

Dunaszerdahely város polgármestereként Hájos Zoltán már 15 éve vezeti a várost, és elmondása alapján egy nagyon jó csapattal közösen dolgozik a városi hivatalban, amely segíti a munkáját és amely csapat munkájának eredménye sok helyütt látszódik a városban, szögezte le a járási székhely első embere. Azonban bármilyen jó ötleteik is születnek, ha ezek mögött nincs anyagi forrás, akkor nem tudják megvalósítani, tette hozzá. A fejlesztések nemcsak a dunaszerdahelyiek igényeit szolgálják ki, mert a városba napi szinten ezrek érkeznek, legyen szó diákokról, turistákról – hiszen például a termnálfürdő rendkívüli népszerűségnek örvend – vagy sportmérkőzésekről, elvégre a nagyobb rendezvények is, mint például a Csallóközi Vásár, nemcsak a járásbelieket vonzzák, hanem megyei szinten is megszólítják az embereket, emelte ki a polgármester.

És hát itt van mögöttünk az a Vásártér, amelyet két évvel ezelőtt adtunk át; azelőtt itt egy ilyen füves terület volt, s mikor esett az eső, sárban gázoltunk, mikor száraz volt akkor meg szemünk, szánk tele lett porral, mert belefújta a szél. Próbáltuk ezt is kulturáltabbá tenni”,

hangsúlyozta Hájos, aki külön megemlítette a gyermekjátszóteret is, amelyet örömmel vettek birtokba a kisgyermekes családok. Mint mondta, egy magánterületről volt szó, amelyet a város megvásárolt, hogy bővíthessék a szabadidőpark területét, és kicsik, nagyok igénybe veszik, de a nagyszülők is élvezik itt az unokákkal való időtöltést, tette hozzá a polgármester.

Minden hónap első szerdáján tudok találkozni a dunaszerdahelyiekkel, akkor viszont nemcsak személyes jellegű problémákat oldunk meg, hanem ötleteket is felvetnek, hogy milyen változást igényelnének, mire lenne szükségük, s mi lenne az, amit ki kellene alakítani. Mindez segíti a munkánkat, mert számunkra fontos a lakosok véleménye, fontos a képviselőkkel való konzultáció és a kompromisszumkészség, másodsorban fontos a hivatal, amely elkészíti a projekteket”,

húzta alá Hájos. Emlékeztetett arra is, hogy EU-s forrásból két elektromos meghajtású autóbuszt is szolgálatba állítottak az év elején, s ezzel meg tudták valósítani az ingyenes városi tömegközlekedést. Elmondása szerint hasonló projekteken dolgoznak továbbra is, de fontosnak tartja a civil szervezetekkel való együttműködést is.

Bárdos Gyula felszólalása elején megemlítette, hogy Dunaszerdahely vezetőségével, a városi Csemadok-szervezettel és a szintén a városban székelő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, amelyeknek a vezetői is jelen vannak, nagyon jó a kapcsolata, hiszen például pont ezen a héten kedden beszéltek közösen a Duna Menti Tavasz megnyitóján, és a hét folyamán már másodszor találkoznak egy dunaszerdahelyi rendezvényen. A gyermek bábjátékosok és színjátszók országos seregszemléje is százakat vonz ide messziről, akik közül sokan jelezték, hogy nagyon jól érezték magukat, csatlakozott a polgármester gondolataihoz Bárdos. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos az együttműködés a társadalmi szervezetek, a helyi önkormányzat, a városi önkormányzat, vagy a megyei önkormányzat szempontjából, nyomatékosította a Csemadok országos elnöke.

Hírdetés

Mellettünk itt vannak a Rákóczi Szövetség tagjai, akik szintén nagyon fontos tevékenységet folytatnak, tehát hasonlóan civil szervezetként próbálják a magyar szülőket meggyőzni arról, hogy a szülőnek egyértelmű döntést kell hoznia a tekintetben, miért fontos számára az, hogy a magyar anyanyelvű gyermek magyar iskolába menjen. Nemcsak azért mondom ezt, mert itt vannak a szomszéd sátorban, hanem mert nagyon jó köztünk az együttműködés. Nekem személyes kötődésem is van, hiszen a Rákóczi Szövetség volt elnöke, immár örökös elnöke, dr. Halzl József szenci származású, és én szenci vagyok, tehát büszke vagyok arra, hogy a szenciek a Rákóczi Szövetség szempontjából is nagyon fontos szerepet töltöttek és töltenek be.

Természetesen a mostani vezetőség az elnök úrral az élen is nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen mindenki, aki itt a Felvidéken figyeli a tevékenységüket, az pontosan tudja, miért szoktuk számtalanszor megemlíteni azt a közhelyet, hogy minden mindennel összefügg. Nemcsak ez a tér, de a városnak az arculata, az, amivé fejlődött, amit felépítettek, megépítettek, is nagyon fontos, és természetesen ebben oroszlánrésze van az önkormányzatnak a polgármester úr vezetésével. Az is fontos, hogy a város vezetője a megyei önkormányzat tagja, mert a megyei önkormányzattal való együttműködés a város szempontjából, a régió szempontjából, a járás szempontjából szintén kulcsfontosságú.”

Nem mindegy az, hogy amikor önkormányzati választásokra kerül sor, vajon kik azok a képviselők, akiket bejuttattunk az önkormányzatba, ki az a városvezető, ki az a településvezető, ki az a községvezető, aki az adott községet, az adott várost vezeti, és ha megyei választásra kerül sor, akkor nem mindegy az, hogy hányan jutnak be.”

Hála istennek a megyei választások jól sikerültek, és a megyei önkormányzatban, esetünkben itt a régióban, Nagyszombat Megye Önkormányzatában nagyon erős, 14 fős, megkerülhetetlen csapata van a Magyar Szövetségnek”, összegzett Bárdos, aki szerint fontos, hogy a megyével az együttműködés olajozottan működjön, és ebben a civil szervezeteknek is megvan a szerepük.

Sokszor megkérdezik, még a Csemadokon belül is, hogy az egyes megmérettetéseken, az egyes választásoknál, miért kell nekünk noszogatni az embereket, miért kell őket arra sarkallni, hogy menjenek el szavazni? Azért, mert ez rólunk szól, tehát nagyon fontos dolog.

A kultúra, a sport, a társadalmi és politikai élet területén ezek meghatározó dolgok, és ezért fontosnak tartom és tartjuk azt, hogy ha ilyen majális van, ha ilyen rendezvények vannak, akkor természetesen teret adunk és teret biztosítunk a képviselőjelölteknek is. Mert nem mindegy, hogy amikor megszámoltatunk, akkor hányan vállaljuk azt, hogy a nemzetiségünk milyen, mi az anyanyelvünk. Mert nagy hiba, a mi közös hibánk, hogy öt évvel ezelőtt csupán néhány száz szavazat szükségeltetett volna ahhoz, hogy legyen európai parlamenti képviselőnk, mert ott is hallatni kell a hangunkat”,

húzta alá az országos elnök, aki arra is figyelmeztetett, hogy Európában jelenleg komoly értékválság van.

Amikor mi beléptünk, más elképzeléseink voltak. Változtatni kell, a hangunkat pedig hallatni kell. Tehát amikor azt mondják, és azzal vádolják sokan a Csemadok vezetőségét, területi vezetőit, hogy behozzák a politikát a szervezetbe, pedig mi társadalmi közművelődési szövetség vagyunk, akkor azt felelem, hogy ez a szervezet azért tudott megmaradni immár 75 éve a különböző rendszerekben és különböző regnálások során, különböző kormányok alatt, mert a helyi vezetők, a helyi szervezet tagjai mindig tudták, hogy hova tartoznak”,

szögezte le Bárdos. Amikor az országos vezetés kénytelen volt kettős játékot játszani, hogy megfeleljen az elvtársak igényeinek odafönn, akkor is azért a lényeg mindig az volt, hogy lent, helyi szinten, regionális szinten azok az emberek, akik ott voltak, tudták, hogy mi a dolguk, emelte ki a Csemadok vezetője.

Ezért tudott a szervezet megmaradni több mint hét évtizeden át, mert soha nem az illetékes elvtársaknak, hanem saját maguknak akartak megfelelni. És ezzel tartozunk a saját anyanyelvünknek, saját közösségünknek, annak a vidéknek, esetünkben Felvidéknek, ahol élünk, ahová tartozunk, az egész Kárpát-medencének. Ezért természetesnek tartjuk azt, hogy ilyen jellegű megnyilvánulások során mi egyértelműen és határozottan mondjuk, miért kell elmenni, miért kell nógatni, ösztönözni a többieket, a rokonokat, barátokat, ismerősöket, és nem utolsósorban miért kell a mi jelöltlistánkra szavazni”,

buzdított mindenkit a szavazáson való részvételre Bárdos. A beszélgetést követően Rajkovics Péter, portálunk munkatársa, az Európa jövője című közéleti fórum keretében két EP-listavezetővel társalgott. Vendége volt Deutsch Tamás, a FIDESZ – Magyar Polgári Párt EP-képviselője és Berényi József, aki a Magyar Szövetség színeiben Nagyszombat megye alelnöke. (A közéleti sátor rendezvényeivel részletesen is foglalkozunk majd portálunkon.)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »