Orbá Viktor: "A mai napon kiemelt stratégiai együttműködési viszonyt hoztunk létre a nemzeteink között. Nem tudom, hogy van-e még följebb"

Orbá Viktor: "A mai napon kiemelt stratégiai együttműködési viszonyt hoztunk létre a nemzeteink között. Nem tudom, hogy van-e még följebb"

A miniszterelnök a török államfővel folytatott megbeszélései után közölte: a diplomácia nyelvén ez a legszorosabb, baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki, benne van a két nép szándéka, ami arról szól, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire ezt csak két nép és ország teheti.

Orbán Viktor a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy szerinte a magyarok elvesztették az előző évszázadot, de a következőt meg akarják nyerni és ehhez keresnek szövetségeseket. Ennek megfelelően vasútfejlesztési és hadiipari együttműködési megállapodásokat kötött a két ország egymással – számolt be az eseményről az index.hu.

Budapest, 2023. december 18.  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án.  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Budapest, 2023. december 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A kormányfő az energiabiztonságot illetően hangsúlyozta, hogy Törökország segítette Magyarországot a földgáztranzitban. Most abban is megállapodtak, hogy már nemcsak szállítanak gázt Törökországon keresztül, hanem vásárolnak is tőlük. Arról is beszélt, hogy a magyar uniós elnökség idején szeretnék megújítani az 1995-ben, az EU és Törökország között kötött vámunió megállapodást. Ugyanakkor a vízumliberalizáció ügyében is támogatjuk Törökországot.

Hírdetés

Recep Tayyip Erdogan drága barátjának nevezte Orbán Viktort,

valamint hangsúlyozta, elkötelezettek, hogy elérjék a hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, ennek érdekében szeretnék ösztönözni a kölcsönös befektetéseket.

Budapest, 2023. december 18.  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án.  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A török elnök elárulta, hogy uniós ügyekről és a gázai fejleményekről is beszéltek.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta, hogy a háborút nem lehet erőszakkal megoldani, ezért Ukrajnában a diplomáciai megoldásra fókuszálnak. Mint mondta: szeretnék, ha Gázában is mielőbb véget érne az erőszak és mindent megtesznek a tűzszünet érdekében, hogy ne eszkalálódjanak a harcok.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »